Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Slik svarte Høie på Listhaugs Israel-spørsmål

Sylvi Listhaug
Sylvi Listhaug (Frp). (Foto: Frp)
Har Norge vært i kontakt med Israel for å lære av deres vaksinasjonsprogram?

Frp-politiker Sylvi Listhaug sendte 15. januar et skriftlig spørsmål til statsminister Erna Solberg om norske myndigheter har vært i kontakt med israelske myndigheter for å lære av deres raske vaksinasjonsprogram.

«Har noen i departementene eller fra statsministerens kontor vært i kontakt med israelske myndigheter for å få informasjon om hvordan de jobber med å vaksinere så mange av egne innbyggere så raskt som de gjør, for å se om vi har noe å lære og få nyttig informasjon?», skriver Listhaug til statsministeren.

Hun skriver videre at Norge «burde ta lærdom av og rådføre oss med andre land som klarer å vaksinere egen befolkning raskt».

Spørsmålet ble ikke besvart av statsministeren, men av helse- og omsorgsminister Bent Høie den 28. januar. I sitt svar skriver han:

«Som representanten Listhaug beskriver har Israel sikret seg tidlig tilgang til vaksiner fra vaksineprodusentene Pfizer-BioNTech og Moderna, og har kommet lengre enn de fleste andre land med å vaksinere prioriterte grupper av befolkningen.»

Høie skriver videre at vaksineutvikling har høy risiko og at Norge gjennom EU-samarbeidet prioriterte å investere i en bred portefølje av ulike vaksiner, for å ha en rimelig sikkerhet for at mint én ville lykkes – og det raskt.

«Israel satset særlig på mRNA-vaksiner fra selskapene Pfizer og Moderna. Dette er en ny teknologi, og det var lenge uklart om utviklingen ville resultere i godkjente vaksiner. Men når begge disse vaksinene ble godkjent tidlig er dette en strategi som har gitt Israel tidlig vaksinetilgang. Dette er imidlertid ikke eneste faktor for en vellykket koronavirusrespons. Til tross for at Israel har vært tidlig ute med oppstarten av sitt vaksinasjonsprogram, har de nylig rapportert om de høyeste smittetallene så langt under pandemien.»

Det er riktig at Israel har hatt høye smittetall i januar, men den raske vaksinasjonen har også begynt å gi resultater. Det har blant annet vært en kraftig nedgang i antallet sykehusinnleggelser i grupper som er vaksinert.

Høie skriver videre at statsminister Solberg har vært i dialog med Israel og statsminister Benjamin Netanyahu.

«Statsminister Erna Solberg fikk mandag forrige uke anledning til å høre fra Israels statsminister Netanyahu om hvordan de har arbeidet med vaksineutrulling. Norges og Israels statsminister deltar begge, sammen med blant andre Danmarks statsminister, på jevnlige møter i en krets av land, samlet av Østerrikes kansler Sebastian Kurz, som diskuterer koronahåndtering. Slik erfaringsdeling er nyttig. Norges ambassade i Israel følger også landets håndtering tett og rapporterer om dette. I tillegg har det vært kontakt om vaksiner på embetsnivå.»

Svaret i sin helhet kan du lese ved å klikke på denne lenken.

Israel har nå gitt drøyt tre millioner mennesker den første av i alt to doser koronavaksine. Over 1,6 millioner har fått to doser og er fullvaksinert.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart