Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Se hvem som vil ha kulturboikott av Israel og hør alle deres falske toner

Erik Hillestad ble tvunget av palestinske musikere til å velge side. (Skjermdump fra Facebook-sending fra Kulturkirken Jakob 22. september 2020)
En gruppe på ni musikere rykker ut i Vårt Land med krav om kulturboikott av Israel.

Mandag 23. mai publiserte Vårt Land leserinnlegget «På tide med kulturboikott av Israel». Det er undertegnet av musikerne Marthe Valle, Annar Follesø, Nils Petter Molvær, Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, Nosizwe, Nora Taksdal, Helge Kjekshus, Øystein Greni og Erik Hillestad, daglig leder i Kirkelig kulturverksted.

Skribentene later som om det er nye fakta har fått dem til å ville diskriminere israelere på etnisk og nasjonalt grunnlag. Men Hillestad, for eksempel, har vært en talsmann for kulturell boikott i årevis. I 2014 skrev MIFF om hvordan Hillestads Israel-boikott garanterer at det ikke blir fred. I 2020 fortalte Hillestad selv hvordan han ble tvunget av palestinske kollegaer til å velge en boikottlinje helt tilbake i 2002. I 2016 kritiserte MIFF Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid for å «gjøre antisemittisme akseptabelt i ungdomskulturen». Det er ikke noen nye hendelser eller rapporter som har fått denne gjengen til å ville fryse ut israelere.

Likevel henviser de til rapporter fra det siste året som har anklaget Israel for apartheid.

– Hvordan kan de snakke om apartheid i en stat hvor arabiske borgere er representert i regjeringen, i parlamentet, i landets lederskap og andre lederstillinger, svarer Frankrikes president Emanuel Macron. Apartheid-anklagen er også avvist av ledere i land som Storbritannia, Australia, Østerrike, Tsjekkia, Tyskland og USA.

– Røde Kors kjenner veldig godt til det regimet som styrte Sør-Afrika under apartheidperioden, og vi svarer til alle dem som anklager Israel for det samme: Nei, det er ikke noe apartheid i Israel. Det er ikke noe regime som tror på en overlegen rase eller som nekter grunnleggende menneskerettigheter til én spesiell gruppe mennesker på grunn av deres påståtte underlegenhet. Det er en blodig nasjonal konflikt, hvor det mest fremtredende og tragiske er en årelang okkupasjon. Men det er ikke noe apartheid, sa sveitsiske Jacques De Maio, som leder Den internasjonale Røde Kors-komiteen i Israel og i de palestinske selvstyremyndighetene, i 2017. Les mer på MIFFs temaside Hvorfor Israel IKKE er en apartheid-stat.

Sammenligningen med Russland er grunnfalsk. Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har selv sammenlignet deres kamp for overlevelse med Israels kamp mot arabiske land. Han har også sagt at Israel ofte er et eksempel for Ukraina og at både ukrainere og israelere verdsetter frihet.  

Musikerne hevder Israel har annektert Vestbredden. Det stemmer ikke. «Problemet er en stat bygget på og opprettholdt gjennom fordrivelse og institusjonalisert undertrykkelse av en hel folkegruppe,» hevder musikerne. Det er en delegitimering av Israel som av International Holocaust Remembrance Alliance blir nevnt som et eksempel på antisemittisme. Problemet er at en hel folkegruppe siden 1920-tallet er blitt ledet av folk som avviser å være naboer til en jødisk stat. Problemet er at norske musikere heier på folk som vil fjerne verdens eneste jødiske stat, samtidig som de selv ivrer for en palestinsk stat nummer 2, arabisk stat nummer 23 og en muslimsk stat nummer 58.

Etter 1948 har nesten alle jøder blitt fordrevet fra den arabiske verden, etter å ha levd i institusjonalisert undertrykkelse i 1400 år. Nå vil de norske musikerne straffe jødene i Israel fordi demokratiet insisterer på å ha sikkerhetskontroll på islamistiske og nasjonalistiske militsgrupper som ønsker en ny fordrivelse (eller i beste fall undertrykkelse). Det er skjærende falske toner.

PS! Kulturell boikott av israelere er forøvrig brudd på den norske diskrimineringsloven. Det slo Diskrimineringsnemnda fast i 2020 etter at MIFF klaget inn en festival.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart