Den norske regjeringen sier de vil kreve merking av produkter produsert av jøder i Judea og Samaria, også kjent som Vestbredden, Golanhøyden og Øst-Jerusalem. Disse produktene har tidligere vært merket med Israel som opprinnelsesland, men det skal ikke lenger være tillatt.
– Næringsmidler med opprinnelse i områder okkupert av Israel skal merkes med hvilket område produktet kommer fra, og at det kommer fra en israelsk bosetting dersom det er tilfelle. Det er særlig vin, olivenolje, frukt, grønnsaker og poteter som kommer fra de aktuelle områdene, skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding 10 juni.
UD viser til en avgjørelse fra EU-domstolen fra november 2019, hvor det slås fast at israelske produkter fra okkuperte områder må merkes særskilt slik at forbrukerne ikke blir villedet. Nå vil Norge følge EU, selv om de færreste EU-land har innført en slik merking av produkter.
– Norske forbrukere har rett til å vite om et næringsmiddel som selges i Norge er produsert i Israel eller i et område okkupert av Israel. Dette er på ingen måte snakk om en boikott av Israel. Vi mener at boikott er feil politikk. Norge har et godt forhold til Israel. Det skal vi fortsatt ha, skriver utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en epost til NTB.
Men i Israel er det sterke reaksjoner på den norske beslutningen. Der sies det rett ut at dette skader forholdet mellom Norge og Israel.
– Denne beslutningen vil ikke bidra til å fremme israelsk-palestinske bånd og vil ha en negativ innvirkning på bilaterale relasjoner mellom Israel og Norge, samt Norges relevans i å fremme relasjoner mellom Israel og palestinerne, uttaler det israelske utenriksdepartementet.
Eugene Kontorovich, som er jusprofessor og en fremtredende ekspert på internasjonal rett, mener det ikke handler om at forbrukerne skal bli opplyst om at varene er produsert på okkupert område, slik Norges utenriksminister påstår.
Han viser til at produkter som produseres i Vest-Sahara, som Norge ser på som okkupert av Marokko, merkes som Marokko. Og det skal de fortsatt gjøres. Det nye regelverket er kun ment å gjelde og ramme Israel, skriver han.
Norway don't require special labelling for products from "occupied territories." It has a rule solely for Israel. Even though W.Sahara is a major issue in Norway, products from there can be sold as "Made in Morocco." It is not about human rights, but about Jewish wrongs.
— Eugene Kontorovich (@EVKontorovich) June 12, 2022
At Norge, som ikke engang er medlem av EU, frivillig velger å innføre merking av produkter – som bare de færreste medlemsland har gjort – viser et dypt nivå av fiendtlighet og forakt for Israel, skriver menneskerettighetsadvokat Arsen Ostrovsky på Twitter.
Han er leder av organisasjonen The International Legal Forum, som skriver:
– En skammelig aksept av den globale BDS-kampanjen mot Israel. Norge ville vært bedre tjent med å avslutte sin finansiering til PLPF-tilknyttede terrorgrupper, hvis de virkelig ønsker å gi et positivt bidrag til fred, skriver de på Twitter.
That Norway is not even a member of the European Union, yet voluntary chose to apply the EU guidelines on labeling, which even most EU Member States do not to observe, indicates a profound level of hostility and disdain towards Israel. Shameful @NorwayinIsrael @NorwayMFA! https://t.co/WcdpDqyzLy
— Arsen Ostrovsky (@Ostrov_A) June 12, 2022