Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). (Skjermdump fra Stortinget TV)

Tallene viser at Huitfeldt har rett, Guldbrandsen tar feil

Stein Guldbrandsen brukte taletid på Fagforbundets landsmøte til å anklage Israel for etnisk rensning i Jerusalem. Utenriksminister Anniken Huitfeldt tok avstand fra anklagen.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

Torsdag 20. oktober talte utenriksminister Anniken Huitfeldt på Fagforbundets landsmøte. Ifølge Fagbladet avviste Huitfeldt «at det som skjer i Palestina er etnisk rensning».

Det likte ikke Stein Guldbrandsen.

– Hun er en kunnskapsrik dame som kan dette. Hun kan ikke stå og ljuge til dette landsmøtet. Hun sier at hun ikke kan bruke ordet etnisk rensing, sa han fra talerstolen neste dag.

– Jeg snakket ikke om etnisk rensing på Vestbredden – jeg snakket om etnisk rensing i Øst-Jerusalem. Det hørte alle andre enn utenriksministeren at jeg sa, fortsatte han.

Fagbladet gjengir også følgende fra Guldbrandsen: «Det som foregår i Jerusalem, er en fordrivelse av palestinere. Det finnes et vedtak om at staten Israel skal ha minst 70 prosent israelske jøder i Jerusalem for å sikre dette som den jødiske hovedstaden.»

Her er det Huitfeldt som har fakta på sin side.

Israel vant kontroll over hele Jerusalem i 1967. Den gang var det 67.609 muslimer og kristne i byen. For å forenkle, regner vi alle disse som arabere/ palestinere, selv om det blant både muslimer og kristne vil være mindre grupper som tenkte og tenker på seg selv med andre nasjonale identiteter (armenere, kurdere, tyrkiske, tsjerkessere etc.) 28 år senere hadde antallet arabere/ palestinere økt til 196.800, nesten en tredobling. 48 år senere hadde antallet arabere/ palestinere økt til 319.700, nesten en femdobling.

Den prosentvise befolkningsøkningen blant araberne (palestinerne) i Jerusalem har vært høyere enn den prosentvise økningen av jøder helt siden 1970-tallet (med unntak av 1990 da et stort antall jødiske immigranter kom fra det tidligere Sovjetunionen). Andelen jøder i befolkningen har sunket fra nesten 72 prosent i 1980 til omlag 60 prosent i dag.

Både jøder og muslimer har lov til å flytte i Jerusalem. I 2019 var det 17.460 arabere som skiftet bosted i Jerusalem, omkring 33 prosent av alle dem som flyttet internt i kommunen var arabere, ifølge oversikten til Jerusalem Institute for Policy Research.

I 1990 var det 23.600 arabiske husstander i Jerusalem. Frem til 2019 økte antallet med 188 prosent, til 68.000. I samme tidsperiode økte antall jødiske husstander med bare 64 prosent, fra 101.200 husstander til 166.000 husstander, viser tall fra Jerusalem Institute for Policy Research. Les mer i artikkelen NRK tar feil, palestinerne blir ikke kastet ut av Jerusalem og på temasiden Løgnanklagene mot Israel om folkemord og etnisk rensning.

Fagforbundets nestor får fortsette å leve i sin egen alternative virkelighet. Vedtaket han refererer til eksisterer like lite som den ikke-eksisterende fordrivelsen.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart