Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Eides siste fordømmelse undergraver målet han sier Norge sikter mot

Espen Barth Eide og Jonas Gahr Støre. (Foto: Norges FN-kontor, flickr)
Hvis utenriksminister Espen Barth Eide hadde fordømt at Hamas prøver å reetablere seg nord på Gaza, kunne han bidratt til å oppnå det han sier er Norges offisielle politikk.

Den norske politikken har ligget fast i mange år: «Norges langsiktige engasjement søker å bidra til en forhandlet tostatsløsning der to stater, Israel og Palestina, lever side om side i fred innenfor sikre og internasjonalt anerkjente grenser. Norge mener at kun en forhandlet tostatsløsning kan gi varig fred mellom israelerne og palestinerne.»

Med sin siste fordømmelse av Israel undergraver Espen Barth Eide dette målet. 2. april uttrykte utenriksministeren i en pressemelding:

«Jeg fordømmer ødeleggelsen av Shifa-sykehuset. Shifa har vært det viktigste sykehuset i Gaza, og ødeleggelsene er enorme. I følge rapporter har hundrevis av mennesker dødd som et resultat av ødeleggelsene, og de materielle skadene er enorme.

Beskyttelse av sårede, syke og helsetjenester er en grunnleggende forpliktelse i humanitærretten. Shifa-sykehuset er lagt i ruiner og er ifølge Leger uten grenser helt ute av drift. Store deler av befolkningen har vært avhengig av behandling på sykehuset. Rapportene om at tolv pasienter ved sykehuset har dødd som følge av underernæring og manglende behandling i løpet av militæroperasjonen er opprørende.»

Barth Eides fordømmelse undergraver en fredelig løsning, fordi den oppildner islamistiske terrororganisasjoner som Hamas og Islamsk Jihad – krefter som aldri kan tenke seg en tostatsløsning. De ønsker heller ikke forhandlinger med Israel, men ønsker å reise Islams banner over hver tomme av den jødiske staten.

Det er vesentlig informasjon om hva som skjedde ved Shifa som Barth Eide aldri nevner.

Hamas misbrukte Gazas sykehus til militære formål gjennom en årrekke. Se for eksempel grundig reportasje i New York Times fra februar 2024, en avis som utenriksministeren sier han leser.

Sykehusledelsen på Shifa jublet over terrorraketter mot Tel Aviv, ifølge norsk lege.

Israelske styrker ryddet først Shifa-sykehuset for terrorister i november 2023. Men de siste ukene har Hamas igjen rykket inn på Shifa-sykehuset, også denne gang i strid med folkeretten.

19. mars startet IDF en operasjon i Shifa-komplekset for igjen å stanse terrororganisasjonens misbruk av et beskyttet anlegg. I løpet av to uker er mer enn 200 væpnede terrorister drept og mer enn 500 bekreftede medlemmer av Hamas og Islamsk Jihad arrestert. Blant de arresterte er lederfigurer i de to EU-listede terrororganisasjonene, ifølge IDF. Våpen ble funnet skjult i CT-maskiner. Det ble også funnet våpen på fødeavdelingen. Våpen var skjult i puter og senger, i tak og vegger. De israelske soldatene hadde ordre om å gjøre alt for å unngå skade på pasienter, medisinsk personell eller medisinsk utstyr. 350 pasienter og helsepersonell ble evakuert under operasjonen, og de fikk humanitær hjelp og forsyninger. 6.200 sivile som hadde søkt tilflukt på sykehusområdet ble også evakuert.

Islamistiske terrorister som skjuler seg på sykehus står i veien for en framtid der en palestinsk stat «lever side om side i fred» med Israel. Dersom palestinerne på Gaza-stripen skal få en god framtid, må slike krefter elimineres. Det var det IDF gjorde de siste ukene av mars. For dette fortjener de støtte, ikke fordømmelse. Hvis Barth Eide heller hadde fordømt at Hamas prøver å reetablere seg nord på Gaza kunne han bidratt til å nå det han sier er Norges offisielle politikk.

Norges utenriksminister må også spørre seg selv: Vil en «tostatsløsning» bli noe som skaper fred, eller noe som gjør Israels fiender bedre posisjonert i sin krigføring mot den jødiske staten? Les artikkelen Syv ting å merke seg om «tostatsløsning» etter 7. oktober.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart