Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Jordan krever Dødehavsrullene

Det jordanske kongedømmet har bedt Canada ta beslag i Dødehavsrullene, slik at eierskapet til de to tusen år gamle manuskriptene kan bli avgjort av FN. 900 dokumenter, inkludert mange manuskripter fra Det gamle testamentet (GT), ble funnet i elleve huler nordvest for Dødehavet på 1940- og 1950-tallet. De eldste tekstene funnet i Qumran-hulene skriver seg helt tilbake fra år 300 f.Kr. Tekstene har hatt en enorm betydning for bibelforskere, særlig siden GT-manuskriptene som er funnet her faktisk er de eldste som finnes på hebraisk. De har også kastet lys over antikkens jødedom og kristendom, og regnes for å være blant de aller største arkeologiske funn i historien. I dag er det som kjent Israel som tar vare på Dødehavsrullene. Staten Israel fikk hånd om de fleste dokumentene etter at Øst-Jerusalem ble erobret i 1967. – Kongedømmet Jordan har levert en klage til UNESCO om at Dødehavsrullene tilhører Jordan. Regjeringen har rettsdokumenter som beviser at Jordan eier dem, hevder Rafea Harahsheh fra landets antikvitetsavdeling. – Vi gjør vårt beste for å få tilbake våre stjålne antikviteter, inkludert Dødehavsrullene. Å stjele våre antikviteter er brudd på internasjonale avtaler og internasjonal etikk, understreker Harahsheh. For øyeblikket befinner Qumran-dokumentene seg i Toronto i Canada, hvor de har vært en del av en større utstilling. Myndighetene i Canada sier de ikke vil blande seg inn i konflikten om Dødehavsrullene mellom Israel, Jordan og de palestinske selvstyremyndighetene. Israels antikvitetsmyndigheter hevder det er Israel som er den rettmessige forvalter av Dødehavsrullene. De har imidlertid aldri hevdet å "eie" dem. De berømte tekstrullene er en del av jødisk historie, påpekes det, men Jordan har sin fulle rett til å søke om å få innvilget midlertidige utstillinger av dem.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart