Denne uken passerte atomavtalen med Iran et avgjørende nåløye, da FNs internasjonale atomenergibyrå (IAEA) vedtok å avslutte granskningen av Irans atomprogram. Det betyr at IAEA nå hevder å kunne gå god for at Iran ikke lenger forsøker å produsere atomvåpen og overholder sin del av avtalen. Dermed behøver det ikke ta lang tid før de internasjonale sanksjonene mot det iranske regimet heves.
Iran: – Stor suksess
Irans president Hassan Rouhani uttalte onsdag at han forventer at sanksjonene heves innen midten av januar. Han kaller vedtaket i IAEA ”en stor suksess”, ifølge blant andre Israel Hayom. I en tv-sendt tale sa han at vedtaket er en ”moralsk, politisk og juridisk seier”, og at dette ”baner veien for at Iran kan oppfylle resten av sine forpliktelser i henhold til atomavtalen”.
Det innebærer:
– At de fullfører arbeidet med å redusere antallet sentrifuger for anrikning av uran fra 19.000 til 6.100.
– At de demonterer atomreaktoren i Arak slik at den ikke lenger kan produsere plutonium i styrken som trengs til våpenbruk.
– At de kvitter seg med deler av lageret med lavanriket uran og plutonium.
Iran vil fortsette å utvikle avanserte missiler, sier imidlertid landets forsvarsminister Hossein Dehghan. For ikke lenge siden brøt de en FN-resolusjon ved å prøveskyte en missil som er i stand til å bære atomstridshoder.
For Rouhani og de andre makthaverne i Iran vil det være betydningsfullt å kunne ”levere” løftet om heving av sanksjonene før parlamentsvalget i februar. Dette antas å være forklaringen på at han presser på for å få gjennomført alle deler av avtalen allerede i januar.
IAEA-direktør Yukiya Amano sier at det ikke er umulig at Rouhanis vilje kan bli oppfylt, ifølge blant andre Jerusalem Post.
Israel: – Et dårlig budskap til iranerne
Politiske ledere i Israel reagerte med bestyrtelse på at IAEA har avsluttet granskningen. Utenriksdepartementet understreker i en pressemelding at IAEAs egne inspektører har påvist at Iran aktivt forsøkte å utvikle atomvåpen helt fram til 2009, og at regimet helt fram til nå har lagt skjul på dette. Energiminister Yuval Steinitz uttaler at IAEAs beslutning er politisk motivert.
– De sender et dårlig budskap til iranerne om at det internasjonale samfunnet er villig til å lukke øynene for deres handlinger, for å sette fart i gjennomføringen av avtalen og hevingen av sanksjonene, sier Steinitz.
Den amerikanske utenriksministeren John Kerry ønsker derimot IAEAs vedtak velkommen.
– Dersom det skulle være grunn til å tro at Iran i framtiden forsøker å sette i gang hemmelig atomaktivitet, er det ingenting i veien for at IAEA skal kunne granske det, sier Kerry.
Bakgrunnshistorien
Sommeren 2015 forhandlet seks verdensmakter seg fram til en atomavtale med Iran. I bytte mot at Iran forplikter seg til å bygge ned atomprogrammet sitt og avstå fra å utvikle atomvåpen, skal omfattende økonomiske sanksjoner mot landet heves. Avtalen ble inngått med p5+1-landene, som er de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd (USA, Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike) samt Tyskland.
Israels regjering har hele tiden ment at avtalen er farlig. Statsminister Benjamin Netanyahu har sagt at den baner veien for atomvåpen til Iran i stedet for å hindre dem i å utvikle atomvåpen. Kritikken er at avtalen bare bremser atomutviklingen med en tiårsperiode, i stedet for å faktisk stanse muligheten deres for utvikling av atomvåpen. Store deler av atomanleggene blir bevart, og vil enkelt kunne utbygges igjen når avtalen utløper.
– Avtalen er en drøm for Iran og et mareritt for verden, sa Netanyahu allerede i april, da rammene begynte å bli skissert.
I løpet av høsten har IAEA holdt på med siste fase av en 12 år lang granskning av Irans atomprogram. Så sent som i sommer uttalte direktøren for IAEA at Iran ikke samarbeidet fullt ut med FNs inspektører, og uttrykte bekymring over at de ikke kunne vite om regimet har hemmelige atomanlegg. Inspektørene har hatt i oppgave å inspisere atomanleggene, å granske Irans fortidige atomaktivitet, og nå i høst å overvåke at Iran faktisk har begynt å bygge ned atomprogrammet slik de lovet i avtalen.
Tidligere i desember kom de med sin siste rapport. Der avdekket de at Iran aktivt forsøkte å utvikle atomvåpen helt fram til 2009, stikk i strid med hva regimet selv har sagt hele tiden tidligere. Iranske myndigheter har hele tiden insistert på at de kun har hatt fredelige hensikter. Som Miff.no skrev da rapporten ble lansert, er det flere grunner til å fortsatt se med uro på regimets atomprogram.
Tirsdag behandlet styret i IAEA rapporten. 35 nasjoner er representert i styret. De vedtok å avslutte granskningen, skriver blant andre Times of Israel. Når IAEA på denne måten gir et godkjent-stempel til Irans implementering av atomavtalen, er det største hinderet for heving av sanksjonene borte.
Regimeledernes notoriske trusler mot Israel har ikke avtatt etter at atomavtalen ble inngått. I september uttalte for eksempel landets øverste leder Ayatollah Khamenei via Twitter at Israel vil opphøre innen 25 år.