Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

74 palestinere tilbake i SodaStream

Den nye fabrikken til SodaStream ligger i industriområdet Idan Hanegev i Negev-ørkenen. (Foto: Oron Group)
Den nye fabrikken til SodaStream ligger i industriområdet Idan Hanegev i Negev-ørkenen. (Foto: Oron Group)
Hundrevis av palestinere mistet jobben etter at fabrikken måtte flytte fra Vestbredden.

74 av palestinerne som mistet jobben da fabrikken på Vestbredden ble lagt ned, blant annet på grunn av internasjonalt press, har nå fått lov til å returnere til jobben på den nye SodaStream-fabrikken i det sørlige Israel. Arbeidernes arbeidstillatelse, som tillot at de kunne reise inn i Israel fra Vestbredden, utløp i februar 2016. Nå har den israelske regjeringen, etter press fra SodaStream og selskapets eier og direktør Daniel Birnbaum, gitt arbeiderne nye arbeidstillatelser, skriver Jerusalem Post.

– Vi er glade for å kunne ønske tilbake 74 av våre lojale palestinske arbeidstakere, som nå kan jobbe sammen med sine 1500 venner på Rahat-fabrikken i Negev-ørkenen. Den israelske regjeringen gjorde det moralske og ærefulle ved å gi våre ansatte arbeidstillatelser. Det gjør at de kan forsørge sine familier og det viser også at sameksistens er mulig, forteller en fornøyd Birnbaum til den israelske avisen.

Det var i oktober 2014 at SodaStream annonserte at de ville stenge ned sin fabrikk i Ma’ale Adumim på Vestbredden og flytte den til det sørlige Israel, blant annet på grunn av press fra BDS-bevegelsen. De ønsker å skade Israels økonomi gjennom boikott, desinvesteringer og sanksjoner. Men nedleggelsen rammet i størst grad de palestinske arbeiderne. 500 palestinere mistet levebrødet sitt da fabrikken ble flyttet. 74 av dem som ble igjen fikk arbeidstillatelse i Israel frem til februar 2016.

SodaSteam, som produserer populære kullsyremaskiner, har rundt 1500 ansatte på sin nye fabrikk i industriområdet Idan Hanegev i Negev-ørkenen. En tredel av de ansatte er arabiske beduiner fra nærliggende områder rundt fabrikken. På grunn av den lange reiseveien til den nye fabrikken må de 74 palestinske arbeiderne dra på jobb klokken 04.30 på morgenen for å være å plass i tide, men minst en av arbeiderne Jerusalem Post har snakket med sier de bare er glade for å være tilbake.

– SodaStream er vårt andre hjem. Når du har fått en mulighet til å returnere hjem, så returnerer du hjem, sier 42 år gamle Ali Jafar til avisen.

Daniel Birnbaum i Sodastream sier de er stolt over å være et israelsk selskap. (Foto: Sodastream)
Daniel Birnbaum i Sodastream er glad israelske myndigheter ga arbeidstillatelse. (Foto: Sodastream)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart