Like etter valget i januar 2006 sa mange ledere i Fatah (den organisasjonen Yasser Arafat ledet og nå hans etterfølger Mahmoud Abbas) at Hamas ikke ville beholde makten lenger enn tre-fire måneder. Palestinerne ville oppdage at Hamas ikke ville få sitt styre til å fungere.
For å hjelpe til med dette maktskiftet, innførte Israel, USA og en rekke europeiske land (bl. a. Norge) sanksjoner mot Hamas-styret. Siden støttet noen av de samme partene Abbas i en stor medie-kampanje for å overbevise palestinerne om at de er best tjent med å vende seg mot sin regjering og sørge for at Fatah kommer tilbake i kontroll. I det siste har Abbas truet med nyvalg.
Ingenting av dette har virket som planlagt. Hamas-lederne sier at de har lykkes med å skaffe penger andre steder. Og de skryter av at de ikke har gjort noen innrømmelser i «palestinernes rettigheter» (først og fremst «retten» til at hele Palestina, inkludert hele Israel, skal bli arabisk og muslimsk). Og Hamas-lederne frykter ikke et nyvalg, de mener at de vil vinne en gang til.
Manglende reformvilje
Fatah tapte valget ikke minst på grunn av en omfattende korrupsjon og maktmisbruk fra ledende personer i partiet. Mange av disse korrupte lederne sitter fremdeles i viktige posisjoner, og de holder unge, dyktige ledere ute av beslutningsprosessen. Dette er kanskje hovedgrunnen til at så mange palestinerne ikke vil støtte Fatah.
Abbas har forsøkt alt, ingenting nyttet. Og nå begynner den arabiske verden tydeligvis å innstille seg på at Hamas er kommet for å bli. Den internasjonale Hamas-lederen, Khaled Mashaal, blir i økende grad behandlet som en viktig person i land som Egypt, Qatar og Saudi-Arabia. På et toppmøte i Damaskus i Syria i januar 2007 ble han behandlet på like fot med palestinernes «president» Abbas.
Militært sett er Hamas styrket. Fatah har riktignok fått geværer og ammunisjon fra Israel og USA, men det svekker tilliten hos folk flest. Hamas har smuglet tonnevis av eksplosiver, geværer, raketter m. m. inn i Gaza siden Israel trakk seg bort fra grensen mellom Gaza og Egypt. Abbas forbød en Hamas-styrke, men Hamas svarer at den skal økes fra 6.000 til 12.000 mann.
Vår kilde tror at Hamas ikke vil inngå noen kompromisser hvis ikke den palestinske «gaten», folk flest, presser dem til det. Og det er det så langt ikke tegn til. Da vil press fra USA, Europa, Israel og Fatah ikke hjelpe, mener ham.
Kilde: En artikkel i Jerusalem Post 25. januar 2007 av Khaled Abu Toameh, som er araber og fast reporter for den israelske avisen.