Det er nok å spasere gjennom Ramallah, så fornemmer man den muntre og avslappede atmosfæren, skriver Meron Benvenisti. Over alt kan man se en livlig økonomisk aktivitet. Det gjelder også i byer som tidligere var preget av vold slik som Nablus og Hebron. Journalister rapporterer fra Jenin-området hvor rolig og organisert livet er der. Høflige palestinske politimenn kontrollerer området som for ikke lenge siden var kontrollert av væpnede grupper.
Et godt tegn på at sikkerhetssituasjonen er mye bedre, er at israelske arabere har begynt å handle på markedene i Jenin og Tulkarm igjen. Det ble forbudt etter flere voldsepisoder og drap. Forbudet står riktignok fremdeles ved lag, men nå føles det altså irrelevant.
I 2008 økte handelen på Vestbredden med en tredel. Levestandarden øker fremdeles, til tross for finanskrisen. Riktignok er bruttonasjonalproduktet fremdeles mindre enn en tidel av det israelske, og mye av velstanden skyldes gaver fra utlandet (hvor også Norge er med). Men likevel: Folk får det bedre. Det var nok en av grunnene til at det var så rolig på Vestbredden under Gaza-krigen.
En følge av den forbedrede sikkerhetssituasjonen er at det har vært mulig for israelerne å redusere bruken av kontrollposter slik at trafikken kan bevege seg friere. I Jerusalem-området har man noen steder kunnet droppe sikkerhetsgjerdet («muren»).
Kanskje, skriver vår kilde, har den påtroppende statsministeren i Israel, Benjamin Netanyahu, et poeng i at man i denne omgangen bør konsentrere seg om «økonomisk fred».
Kilde: En artikkel av Meron Benvenisti på haaretz.com (Ha’aretz) 26. februar 2009. Benvenisti er kjent som en sterk kritiker av Israels politikk mot palestinerne. Han går inn for en «enstatsløsning».