Den økonomiske veksten på Vestbredden vil bli lavere enn forventet dette året, på grunn av at giverlandene til PA ikke har overført like mye penger som de har lovet, heter det i en rapport fra Verdensbanken.
Svikt i araberbistand
I tillegg hevder rapporten at israelske bevegelsesrestriksjoner, som de siste årene har blitt betraktelig lempet, gjør mulighetene for en reell økonomisk vekst mindre.
Palestinerne på Vestbredden er også i alt for stor grad avhengig av internasjonale gaver, for at området skal gå i null. Når da ikke disse pengene kommer gjennom som de skal, får dette en «umiddelbar påvirkning», forklarer banken.
Ifølge PA selv har giverlandene i Europa og USA, inkludert Norge, fulgt opp sine forpliktelser. Det er imidlertid deres arabiske brødre som ikke har gitt like mye som de har lovet. I første halvdel av 2011 har araberlandene bidratt med 452 millioner, imot 1,3 milliarder i løpet av hele 2010 og 2,6 milliarder i 2009.
Skryt, men «akutt» situasjon
De palestinske myndighetene får mye skryt for måten de har bygget opp statlige institusjoner på Vestbredden, et ledd i planen for å etablere en palestinsk stat. Disse institusjonene mener Verdensbanken «kommer godt ut sammenliknet med andre land i regionen og ellers i verden.»
Likevel understreker rapporten at PA står overfor «en akutt finanssituasjon», etter en sommer der myndighetene har slitt med å betale ut lønninger til offentlig ansatte.
Videre skriver de at den forventede veksten på Vestbredden har blitt nedjustert fra 9 til 7 prosent, 2011 sett under ett.
Trues med bidragskutt
Senere denne måneden vil PA gå til FN i et håp om å få anerkjent en palestinsk stat. USA og Israel kritiserer dette tiltaket og fastslår at den eneste måten deres drømmer om en egen stat kan bli virkeliggjort, er gjennom forhandlinger med Jerusalem.
Det kan også svekke den økonomiske situasjonen til PA betraktelig, ettersom USA og Israel truer henholdsvis med å trekke tilbake deler av bistanden og holde igjen utbetaling av palestinske skatteinntekter.