Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

PLO-leder truer med tredje intifada

Arkivbilde fra den andre intifadaens første år, 2000/2001. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Arkivbilde fra den andre intifadaens første år. Tusenvis av israelere ble drept og skadet. (Ilustrasjonsfoto: GPO)
Hana Amira i PLOs sentralstyre sier de palestinske selvstyremyndighetene vil revurdere de diplomatiske avtalene med Israel.

Amira hevder det er Israels stadige brudd på disse avtalene, som gjør at PA nå er i tenkeboksen, sier kilder til Ha’aretz. Han nevner «folkeopprør» som et alternativ som PLO vurderer.

Dermed kan det økonomiske og sikkerhetsmessige samarbeidet mellom Israel og PA ryke. Samtidig hevder Amira at PA igjen vurderer å gå til FN for å få anerkjent en palestinsk stat i Øst-Jerusalem, på Vestbredden og Gaza-stripen. Det samme har PA-president Mahmoud Abbas poengtert den siste tiden.

 

«Dramatisk kunngjøring»
Abbas har sagt den siste tiden at han planlegger å være i kontakt med Netanyahu for å be om en klargjøring av Israels standpunkt på en rekke områder. Hvis palestinerne ikke er fornøyde med svarene, planlegger de å gå tilbake til FN-organisasjonene. Sist fredag sa Abbas på egyptisk fjernsyn at han kommer til å komme med en «dramatisk kunngjøring» innen ti dager, i og med at de diplomatiske samtalene med Israel har mislykkes.

Det er derimot ikke klart hva Abbas kommer til å gjøre. Det er usannsynlig at han kommer til å gå av som president og oppløse regjeringen sin.

Qais Abdul-Karim, som også er høyt oppe i PLO, tror ikke at Abbas tenker på å krenke avtalene med Israel, men kun reevaluere dem. Uten noen diplomatisk fremgang i sikte kan ikke PA fortsette å oppfylle forpliktelsene sine i henhold til avtalene, sier han til Ha’aretz.

I mellomtiden har Fatah og Hamas startproblemer i form av uenighet over hvordan de skal danne en ny samlingsregjering. Hovedproblemet ser ut til å være uenighet innad i lederskapet i Hamas om de vil tillate Abbas å være statsminister for den nye enhetsregjeringen eller ikke. Egyptiske tjenestemenn prøver å forhandle mellom partene. Samtalene mellom Fatah og Hamas pågår fortsatt.

 

Lite støtte til intifada
En undersøkelse gjennomført av Palestinian Jerusalem Media and Communications Center (JMCC) i fjor, viser at flertallet av det palestinske folk egentlig ikke ønsker noen ny intifada. Støtten til fornyet vold mot Israel er på 45,5 prosent, mens 56,3 prosent er imot. «Kun» 29,3 prosent er nå tilhenger av nye terroraksjoner mot landet.

Et annet spørsmål er hvor seriøse palestinerne er når de hevder at de har oppfylt sin del av de diplomatiske avtalene. Som Evelyn Gordon og mange andre har påpekt, er budskapet om fred i internasjonale medier erstattet med et budskap om vold og død når de snakker til sine egne. For eksempel godkjenner palestinske myndigheter fortsatt skolebøker som utdanner barn til hat mot Israel, og aksepterer antisemittisme og kraftige anti-israelske innslag selv på sin egen fjernsynskanal. Suha Arafat, Yasser Arafats enke, har også bekreftet at hennes mann startet og ledet intifadaen mot Israel, samtidig som han skrev under på nye diplomatiske avtaler med «fienden».

 

Rebekka Herberger Rødner bidro til denne artikkelen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart