Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Israel overfører 272,5 millioner til PA

Israels finansminister Yuval Steinitz overførte før helgen nesten 300 millioner kroner til de palestinske myndighetene. (Foto: GPO)
Israels finansminister Yuval Steinitz overførte før helgen nesten 300 millioner kroner til de palestinske myndighetene. (Foto: GPO)
Den skakkjørte økonomien til de palestinske myndighetene gjør at Israel sender et betydelig økonomisk bidrag til sine naboer på Vestbredden.

Selvstyremyndighetene har hatt store økonomiske problemer det siste året. Årsakene skal i følge PA selv være mange. For det første sliter de vestlige landene i giverlandsgruppen med dårlig økonomi på hjemmebane. Det har ført til at det har blitt vanskelig for palestinerne å sikre friske midler fra «favorittgiverlandene» deres, som faktisk leverer de pengene de forplikter seg på. At de arabiske landene ikke makter å holde sine løfter, delvis fordi de har betydelige interne problemer å tenke på for øyeblikket, skal også være en faktor. Dessuten fører den økonomiske stagnasjonen i verden til at palestinerne på Vestbredden ikke får eksportert sine produkter.

I sommer har PA hatt så store problemer at mange offentlig ansatte ikke har fått utbetalt sine lønninger.

Alternativ løsning
Nylig søkte derfor Israel om et lån på seks milliarder fra Det internasjonale pengefondet (IMF) på vegne av PA. Men søknaden ble avslått, fordi de palestinske myndighetene ikke utgjør noen statsmyndighet. IMF fryktet at en godkjennelse av lånet ville sette en uheldig presedens for liknende saker i framtiden. Det israelske bidraget på 272,5 millioner norske kroner kommer derfor som en vennligsinnet alternativ løsning på dette avslaget.

Pengene skal allerede ha blitt overført av Israels finansminister Yuval Steinitz før den månedlange muslimske høytiden ramadan ble innledet fredag, opplyser Jerusalem Post. I tillegg har Israel tillatt 5.000 nye palestinske arbeidere i byggebransjen å arbeide i landet. Disse vil bli tatt fra kvoten av fremmedarbeidere som årlig tillates å arbeide i Israel, slik at det ikke skal skje på bekostning av israelere i arbeidslivet.

Krise eller ikke krise?
I forrige uke hevdet PAs sjefsforhandler Saeb Erekat at den pågående økonomiske krisen på Vestbredden er den verste siden myndighetene ble opprettet for 20 år siden. Ikke alle er imidlertid like sikre på at de palestinske lederne snakker sant om krisen. Den israelsk-arabiske journalisten Khaled Abu Tomaeh har hevdet at «PA lyver» om situasjonen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart