Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Islam er klare for fred med Israel

Michael Melchior (f.h.) sammen med SV-politiker Akhtar Chaudhry. (Foto: Audun Lysbakkens flickr-konto)
Michael Melchior (f.h.) sammen med SV-politiker Akhtar Chaudhry. (Foto: Audun Lysbakkens flickr-konto)
Sjefsrabbiner i Norge, Michael Melchior, mener israelere flest ikke fanger opp de tydelige signalene som viser at den islamske verden er villige til å inngå fred med landet.

I løpet av ti år i politikken, fra 1999 til 2009, var Michael Melchior blant annet diaspora- og sosialminister, samt viseutenriks- og utdanningsminister. Samtidig arbeidet han hardt for å fremme religiøs dialog mellom de tre store monoteistiske religionene – jødedom, islam og kristendom.

I et Rosh Hashana-intervju med Times of Israel, forteller han at hans tro på hvordan religionen kan brukes til forsoning, kun har økt etter at han ikke ble gjenvalgt til Knesset for tre år siden. Melchior mener at alt for mange israelere er blitt overbevist av skeptikerne om at det ikke er mulig å skape fred med palestinerne. Etter å ha flyttet til Israel har han snakket med «hele gjengen av radikalere» på palestinsk side. Men Melchior hevder han fortsatt har til gode «å møte noen som ikke ønsker fred» med en israelsk stat.

– Jeg møter dem (radikale palestinere) med holdningene til en standhaftig sionist. En som tror med hjertet på staten Israels framtid, som en stat for det jødiske folk – ikke som en som er villig til å gi slipp på det av ren dumskap. Og alle vet at det er der jeg står. Jeg har møtt hele gjengen av radikalere. Jo mer radikale de er, desto bedre, opplever jeg. Jeg har ennå til gode å møte noen som ikke er villige til å skape fred med dette som premiss, sier Melchior.

Uten at han nevner navn, sier Melchior at det til og med gjelder så radikale mennesker «at jeg sikkert aldri burde møtt dem en gang.» Han hevder at de rådende israelske myndighetene er «redde» for å forhandle med palestinerne, og at det er derfor ingenting skjer.

– Det er mulig å skape et rettferdig samfunn. Dersom vi ikke gjør det, går vi dårlige tider i møte. Det er også mulig å skape fred her, på veldig kort tid. Våre naboer er mer enn klare. Islam er mer enn klar, påstår Melchior.

Sjefsredaktør David Horovitz i Times of Israel bombarderer ham med kritiske spørsmål, på vegne av seg selv og på vegne av mainstream israelere, og det er tydelig å merke at Horovitz ikke blir overbevist.

– Religion kan skape fred
I en årrekke har Melchior vært en svoren tilhenger av religionsdialog. Norges sjefsrabbiner tror veien til fred i Midtøsten må gå gjennom slik dialog, før samtaler på politisk plan i det hele tatt har mulighet for å lykkes nevneverdig.

– Dersom den israelske befolkningen er overbevist om at islam aldri vil leve side om side med en jødisk stat, da kan jeg forstå deres skepsis. Men dersom den israelske befolkningen kunne se at de sentrale islamistiske partiene og viktige islamske autoriteter kan gi [PA-president Mahmoud] Abbas autoritet til å forhandle fram en løsning, eller hvem andre som måtte lede, da ser alt annerledes ut. Det ville utgjøre et paradigmeskifte, sier Melchior.

– Religion spiller i dag en svært negativ rolle. Religion er i dag grunnen til at vi dreper hverandre. Dersom vi her i Jerusalem kunne oppnå en religiøs fred, som kunne være basisen for en politisk fred – tenk deg hvilke signaler det ville sendt til Europa, hele Midtøsten, Asia og Amerika. Bare tenk deg hvilket budskap det ville sendt til verden. Til den kristne verden, sier Melchior.

Da Melchior stilte til valg i det siste Knesset-valget i 2009, fikk hans bevegelse Meimad, på valgliste med Den grønne bevegelsen, en oppslutning på kun 0,82 prosent (ca. 28.000 stemmer). Dermed mistet Melchior sin representasjon i Knesset, som han tidligere hadde fått gjennom Meimads valgliste-samarbeid med Arbeiderpartiet.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart