Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Begravelsen til den tidligere palestinske fangen Arafat Jaradat, som døde i israelsk fangenskap. (Foto: Stop the Wall Campaign, flickr.com)
Begravelsen til den tidligere palestinske fangen Arafat Jaradat, som døde i israelsk fangenskap. (Foto: Stop the Wall Campaign, flickr.com)

Palestinsk dobbeltmoral i Jaradat-saken

Mens PA protesterte mot Arafat Jaradats dødsfall i israelsk fengsel og hevdet det var et resultat av tortur, døde en annen fange i et palestinsk fengsel i Jeriko.

For å lage flere slike artikler og drive MIFFs arbeid trenger vi 5 nye medlemmer denne uken. Klikk her

Ikke bare la PA lokk på saken. De fengslet en palestinsk journalist i flere timer, etter at han stilte spørsmål rundt dødsfallet til den 40 år gamle palestinske mannen Ayman Samara, skriver den israelske araberen Khaled Abu Toameh.

Den palestinske fangen Arafat Jaradat som døde i israelsk fengsel for to uker siden, ble ifølge PA offer for tortur under avhør. Som en følge av dette spredte volden seg på Vestbredden, i en slik grad at både Israel og PA fryktet en ny intifada.

Israel har benektet torturanklagene.

Dobbeltmoral
Jaradat-saken skapte i motsetning til Samaras dødsfall internasjonal oppmerksomhet. FNs utsending til Midtøsten, Robert Serry, krevde «en uavhengig og gjennomsiktig etterforskning». FNs spesialutsending for menneskerettighetene i de palestinske områdene, Richard Falk, sa at «Israel har vist et mønster og en praksis når det gjelder mishandling av fanger». En rekke internasjonale medier dekket saken. Til og med Jaradats begravelse fikk stor oppmerksomhet.

Men da Samara gikk bort bare noen dager etter Jaradats dødsfall, var de samme internasjonale mediene og myndighetene stille som mus.

– Mange vestlige journalister i Jerusalem valgte å ignorere historien om Samara. Noen hevdet at de var for opptatt til å kunne dekke dødsfallet til den palestinske mannen i Jeriko-fengselet. Andre innrømmet at deres redaktører ikke var interessert i en slik historie, fordi det var «et internt palestinsk anliggende», forklarer Abu Toameh.

«Bare» negativ omtale av Israel
Stillheten gjorde at PA også fikk anledning til å legge lokk på egen presse, uten å bli møtt med så mye som et kritisk blikk.

– Det som er overraskende – og fryktelig – er at FN, internasjonale medier og menneskerettighetsorganisasjoner er villige til å medvirke til at verden forøvrig ikke hører om hva som skjer i palestinske fengsler på Vestbredden, skriver Abu Toameh.

– Nok en gang viser denne hendelsen at saker som tegner PA-ledelsen i et negativt lys, aldri finner veien til internasjonale medier. Men samtidig, en historie som stiller Israel i et dårlig lys blir alltid ønsket velkommen av representanter for internasjonale medier og menneskerettighetsorganisasjoner, inkludert FN, oppsummerer han.

Tortur i Israel
I dokumentarfilmen The Gatekeepers, som har premiere i april, innrømmer tidligere israelske Shin Bet-sjefer at ulike former for «mild tortur» har blitt praktisert av sikkerhetstjenesten siden tidlig på 1990-tallet. Daværende statsminister Yitzhak Rabin, som var den første statsministeren som stod overfor en bølge av selvmordsterrorister, liberaliserte lovene på dette punktet noe. Shin Bet-sjefene sier et større andel terrorangrep ikke hadde kunnet bli avverget uten denne formen for «mild tortur».

Dagens israelske lov sier klart at tortur eller ydmykelse av fanger ikke er lovlig.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart