Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Politikere med ulik tilnærming til araberlandene

Statsminister Benjamin Netanyahu er fornøyd med, men skeptisk til, Den arabiske ligas justerte fredsinitiativ. (Foto: Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו, Facebook.com)
Statsminister Benjamin Netanyahu er fornøyd med, men skeptisk til, Den arabiske ligas justerte fredsinitiativ. (Foto: Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו, Facebook.com)
Er Den arabiske ligas mer moderate tilnærming til spørsmålet om grenser bra for Israel og fredsprosessen, eller er det bare snakk om kosmetiske endringer? Det spørsmålet svarer israelske politikere ulikt på.

Israel ønsker å oppnå en tostatsløsning med palestinerne, for å forhindre en enstatsløsning (hvor jøder etterhvert kan komme i mindretall) og trygge sine grenser. Det var budskapet statsminister Benjamin Netanyahu gav til de ansatte i det israelske utenriksdepartementet onsdag. Netanyahu er fungerende utenriksminister, fram til rettssaken mot Israel Beiteinu-leder Avigdor Lieberman er avklart.

Netanyahu snakket varmt om fred og hevdet at palestinernes manglende vilje til å anerkjenne Israel som en «jødisk stat», er hovedproblemet i fredsprosessen, skriver Times of Israel.

Frykter arabisk-amerikansk «allianse»
Foreløpig har ikke statsministeren kommet med noen offisiell uttalelse om Den arabiske ligas nye tilnærming til grensespørsmålet, som tillater «moderate» endringer i forhold til våpenhvilelinjene fra før 1967. Men ifølge kilder nær statsministeren frykter Netanyahus rådgivere at USAs utenriksminister John Kerry skal akseptere ligaens tilnærming til grensespørsmålet og er derfor skeptiske til araberlandenes oppmykning.

– Statsministerens rådgivere er ikke fornøyde med Den arabiske ligas offentliggjøring. Netanyahu og hans rådgivere tror det hadde vært bedre om endringene [i det arabiske fredsinitiativet] aldri hadde blitt gjort, sier kilden til Ha’aretz.

Årsaken er at Jerusalem frykter at amerikanerne og araberlandene, som alle fastholder at grensene må baseres på 1967-linjen, vil gjøre forhandlingsrommet langt mindre for Israel og øke presset.

Positive til araberne
Opposisjons- og Arbeiderparti-leder Shelly Yachimovich er imidlertid uenig med statsministeren. Hun er svært positiv til de arabiske endringene og oppfordrer Netanyahu til å oppføre seg som «en ansvarlig voksen» og gå i dialog med araberlandene. Det ville gjort at Israel ville «scoret poeng» internasjonalt, ved å vise at de aktivt strever for fred, selv om prosessen nok en gang skulle gå i vasken. Til Israel Radio lovet Yachimovich å gå inn i regjeringen, dersom høyresiden i koalisjonen skulle stikke kjepper i hjulene for en eventuell framforhandlet avtale med palestinerne.

Ehud Olmert (statsminister 2006-2009) hilser de nye signalene fra arabiske land velkommen. I et intervju med Kanal 10 tar han til orde for å komme araberne i møte.

– Jeg tror ikke vi kan, under noen omstendigheter, si nei takk til en mulighet som kan føre til videre fredssamtaler. Det er en historisk mulighet som Knesset ikke kan la gå dem forbi, hevder Olmert.

Forhandlinger, eller ikke forhandlinger?
Israelske journalister er uenige om hvorvidt de nye tonene fra araberne vil endre så mye på tilnærmingen til fredsprosessen fra de israelske myndighetenes side. Jerusalem Posts diplomatiske korrespondent Herb Keinon mener det er palestinerne som denne gang har vist initiativ, gjennom å fryse den diplomatiske forfølgelsen av Israel på den internasjonale arenaen og i FN. Samtidig er araberlandenes nye toner et forsøk på å bygge opp tillit i Jerusalem, tror han.

Problemet er at den arabiske våren begrenser hvor langt araberne og palestinerne kan strekke seg for å vinne Jerusalems gunst. Etter å ha brukt antisemittisme og Israel-hat i tiår for å samle sine masser rundt en felles fiende, har deres ledere skapt en befolkning som på ingen måte er rede til å omfavne Israel. Og den arabiske våren har som kjent ført til at regimene nå må være mer lydhøre overfor folkemeningen. Det eneste som kan skape fred er derfor om alle partene må enes om felles interesser, som Iran og Syria, er Keinons oppfatning.

Andre av hans kolleger tror PA og Israel nå står på trappene av nye fredssamtaler. Blant disse er journalist Adiv Sterman, diplomatisk korrespondent Raphael Ahren og New York-korrespondent Haviv Rettig Gur i Times of Israel.

De tre mener at både Ramallah og Jerusalem er positive til Den arabiske ligas oppmykninger i grensespørsmålet, på tross av signalene fra Netanyahus medarbeidere om at statsministeren skal være skeptisk. De påpeker at PA-president Mahmoud Abbas har gjort «semantiske justeringer» når han snakker om det han tidligere kalte «palestinske forhåndskrav» for forhandlingene. For få dager siden hevdet Abbas at PA ikke har noen «forhåndskrav», men omtalte i stedet byggestans i bosetningene som en «israelsk forpliktelse». Selv om endringen ikke har praktisk betydning foreløpig, er det tydelig at partene er i ferd med å justere sine posisjoner i forhold til hverandre, mener journalistene.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart