Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Her fortsetter fredsprosessen

Dette er et historisk bilde fra juli 2013. For første gang på tre år møtes Israel og PA til direkte forhandlinger. F.v. nærmest: USAs nye Midtøsten utsending Martin Indyk og utenriksminister John Kerry. F.h. i midten: PAs sjefsforhandler Saeb Erekat og Israels diplomatiminister Tzipi Livni. (Foto: U.S. Department of State, flickr.com)
Dette er et historisk bilde fra juli 2013. For første gang på tre år møtes Israel og PA til direkte forhandlinger. F.v. nærmest: USAs nye Midtøsten utsending Martin Indyk og utenriksminister John Kerry. F.h. i midten: PAs sjefsforhandler Saeb Erekat og Israels diplomatiminister Tzipi Livni. (Foto: U.S. Department of State, flickr.com)
Diplomatiminister Tzipi Livni og PAs sjefsforhandler Saeb Erekat møttes i Washington, for å sparke i gang fredsforhandlingene nok en gang.

Mandag kveld lokal tid i USA var det klart for nye fredsforhandlinger mellom Israel og PA på toppnivå, for første gang på tre år. Israels diplomatiminister Tzipi Livni og statsminister Benjamin Netanyahus høyre hånd, Yitzhak Molcho, møtte PAs sjefsforhandler Saeb Erekat og Fatahs Muhammad Ishtyeh. Til stede var også blant andre USAs utenriksminister John Kerry og hans nye Midtøsten-utsending Martin Indyk.

Først tirsdag vil forhandlingene mellom partene få noen særlig substans og sette det virkelige startskuddet for en prosess som er ventet å vare i ni måneder. Det var en spent diplomatiminister som ble intervjuet av Yedioth Aharonoth etter middagen i går kveld.

– Vi trenger fred
– Vi begynte prosessen med en god atmosfære. Begge sider ønsker å bevege seg framover. Forhandlingene er diskrete og ingen ønsker å gjøre noe for å sabotere. Dersom vi er seriøse, som vi er, må vi holde oss til det. Tidligere har vi sett forhandlinger vare i flere måneder uten lekkasjer. Vi forstår alle at straks en begynner å legge skyld på hverandre, vil det bare skade. På et rent personlig nivå er det et møte mellom gamle venner. Vi har brukt mange timer i forhandlingsrommet sammen tidligere, sa Livni.

Hun understreket også at Israel ikke gikk inn i disse forhandlingene for å gjøre USA fornøyde, men fordi landet virkelig trenger en avtale.

– Dette er ingen tjeneste til USA eller palestinerne. Dette er noe vi er nødt til å gjøre, men som er veldig komplisert. Vi skal finne en ny vei og vi vil se om våre mål er mulige å oppnå, sa hun.

Utsending uten fredshåp?

USAs Midtøsten-utsending Martin Indyk (Foto: Skjermdump fra CBS)
USAs Midtøsten-utsending Martin Indyk (Foto: Skjermdump fra CBS)

Hæren Radio gravde tirsdag fram en gammel uttalelse fra USAs Midtøsten-utsending Indyk, som han ytret for halvannet år siden. Da han ble utnevnt som utsending i helgen, sa han at «fred er mulig». Men hans uttalelser til radiostasjonen den gang tyder på at han i virkeligheten er langt mer skeptisk til fredsmulighetene, enn det han gir uttrykk for nå.

– Jeg er ikke særlig optimistisk, fordi jeg tror sakens kjerne er at det maksimale den israelske regjeringen kan gi, ikke når opp til de minimumskravene som Abu Mazen (kallenavn på Abbas) vil insistere på. Så det kan være mulig å holde samtalene gående, som er en god ting, men jeg synes det er vanskelig å tro at de vil oppnå en avtale, sa Indyk den gang.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart