Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Seksten journalister fengslet på Gaza og Vestbredden

PA-president Mahmoud Abbas (Foto: World Economic Forum, flickr.com)
PA-president Mahmoud Abbas (Foto: World Economic Forum, flickr.com)
Journalist og leder for Palestinian Human Rights Monitoring Group (PHRMG), Bassem Eid, holdt nylig et foredrag i Jerusalem om menneskerettsbrudd i de palestinske områdene. Han hevder at president Mahmoud Abbas (bildet) "aldri, aldri" vil signere en fredsavtale med Israel.

Foredraget for korrespondenter i utenlandsk presse foregikk ifølge den svenske frilansjournalisten Paul Widén helt blottet for andre svenske journalisters tilstedeværelse. Det mener han er rart, siden «foredraget handlet om de trusler og trakasseringer som palestinske journalister utsettes for av de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden og Hamas-styret på Gaza, men også om hvordan de palestinske myndighetene bruker bistandspenger i sin pågående maktkamp mot Hamas».

Bassem Eid, som holdt foredraget i Jerusalem, er både journalist, PHRMG-leder og forsker. Han har samarbeidet med den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B’Tselem i en rekke av deres rapporter i perioden 1989 til 1996. I 1992 ble han tildelt den israelske Emil Grunsweig menneskerettighetspris av Foreningen for sivile rettigheter i Israel (ACRI). Eid grunnla PHMRG sammen med en gruppe andre palestinere i 1996, for å kjempe for demokrati under de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden.

Widén har gjengitt et sammendrag av Eids foredrag i Jerusalem på sin blogg, som vi bruker som kilde i denne saken.

Seksten arresterte journalister
Ifølge Eid har menneskerettighetene fått vanskeligere kår både på Vestbredden og Gaza-stripen, etter at Hamas tok over makten på Gaza sommeren 2007. Først og fremst går det ut over pressefriheten.

– Problemet er at vi palestinere har begynt å politisere den journalistiske etikken. Etter den informasjonen PHRMG sitter på, så er ni palestinske journalister i fengsel på Vestbredden og syv på Gaza, opplyser Eid.

Han forteller en historie om den framstående Fatah-medlemmet Sufian Abu Zaida, som nylig publiserte en PA-kritisk artikkel på Facebook-siden sin, etter at aviser nektet å trykke den. Særlig hardt gikk Abu Zaida ut mot religionsminister Mahmoud Al Habbash, som Eid beskriver som «uten tvil en av de mest korrupte ministerne på Vestbredden». Dagen etter kjørte Abu Zaida til et sted i Ramallah, gikk ut av bilen, og så to væpnede menn skyte omkring 20 kuler i bilen han kort tid tidligere hadde steget ut av.

– Jeg er ganske sikker på at de ikke ville drepe ham, ikke en gang skade ham, men de ville sende ham et budskap. Om noe så ille kan ramme et framstående Fatah-medlem når han ytrer seg kritisk mot de palestinske myndighetene, hvordan er det da med alle andre? Hvordan ser da virkeligheten egentlig ut for vanlige palestinske journalister? spør Eid retorisk.

Journalister på Vestbredden arresteres og fengsles i uker eller måneder, uten at det foregår en politietterforskning i forkant eller at de blir stilt for retten. Enten må PA forklare dette, mener Eid, eller bruke dets rette navn: administrativ forvaring.

– Når israelerne arresterer palestinere og plasserer dem i administrativ forvaring blir det ramaskrik i det palestinske samfunnet. Alle kaller det for lovløs frihetsberøvelse. Men samtidig hender dette hver dag på Vestbredden under de palestinske myndighetene, uten at noen sier noe, påpeker Eid.

– Jeg kan forstå når Hamas oppfører seg på denne måten, ettersom Hamas vil holde Gaza i et lukket skap og ikke la folk vite hva som virkelig skjer i området. Men hvorfor skjer det på Vestbredden, der Mahmoud Abbas regnes av det internasjonale samfunnet som en person som ønsker å gjenreise demokrati? spør han.

– Abbas vil aldri inngå fred
PHRMG-lederen etterlyser et større fokus fra internasjonal presse på menneskerettighetssituasjonen på Vestbredden og mener tilfellene med fengslinger av journalister kan være en døråpner inn i emnet. Han oppfordrer dem til å ta kontakt med palestinske journalister om dette temaet.

– I den palestinske ambassaden i Kairo finnes det en egen enhet opprettet av Mahmoud Abbas, med penger fra det internasjonale samfunnet. Denne enheten har som oppgave å skape opprør i den egyptiske regjeringen og i de egyptiske mediene mot Hamas-styret på Gaza. […] Siden, etter å ha skapt et oppvigleri mot Gaza står de fram på fjernsyn og snakker om forsoning mellom Fatah og Hamas. Vi vet akkurat hvordan vi skal bedra det internasjonale samfunnet for å få penger. Vi vet det veldig godt. Og vi gjør det på en måte som faller det internasjonale samfunnet i smak, sier Eid.

Til slutt snakket Eid om Abbas og fredsprosessen. Pressen må ikke la seg lure til å tro at den palestinske presidenten er en fredsmann, mener han.

– Det er ingen tvil om at Abbas nyter godt av forhandlingene med Israel. Men likevel kommer Abbas aldri noensinne til å gå inn en fredsavtale med dem. Akkurat nå er Abbas i nyhetene. Hver president som kommer til regionen må reise til Ramallah og besøke ham. Hver minister som kommer til regionen må reise til Ramallah. Derfor tjener han på denne forhandlingsperioden, men tro meg, han kommer aldri, aldri til å undertegne noen fredsavtale med Israel. Amerikanerne pleier av og til å si: «Om du befinner deg i et hull i veggen, må du slutte å grave.» Vi palestinere befinner oss for øyeblikket i et stort hull i bakken, men fortsetter å grave likevel, mener Eid.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart