Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Strid om fredsprosessen i regjeringen

Økonomi- og handelsminister mener fredsforhandlinger som ikke inkluderer Hamas er "meningsløse". (Foto: Mati Milstein, The Israel Project, flickr.com)
Økonomi- og handelsminister mener fredsforhandlinger som ikke inkluderer Hamas er "meningsløse". (Foto: Mati Milstein, The Israel Project, flickr.com)
Signaler om manglende framgang i forhandlingene med PA, gjør at ministere i den israelske regjeringen posisjonerer seg.
USAs utenriksminister John Kerry (Foto: Wikipedia)
USAs utenriksminister John Kerry (Foto: Wikipedia)

Lekkasjer fra begge sider av forhandlingsbordet antyder at fredsforhandlingene mellom Israel og PA har nådd et vanskelig punkt. Fram til nå har amerikanerne klart å legge et solid lokk over innholdet i forhandlingene.

Et annet signal som peker i samme retning, er USAs utenriksminister John Kerrys forslag til sikkerhetsplan for Israel. Israelsk presse hevder Kerry er nå av den oppfatning at Jerusalem kan komme til å bli langt mer etterkommende, dersom Israels sikkerhet blir garantert. Men PA avslo forslaget, hvis prinsipper er blitt holdt hemmelig fra pressen.

Minimumskrav: Anerkjennelse

Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: Knesset.gov.il)
Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: Knesset.gov.il)

I tillegg til sin forsonende framtoning overfor Det hvite hus i sin liveoverførte tale til Saban-forumet i Washington på søndag, snakket Benjamin Netanyahu også mye om forhandlingene med PA. Statsministerens «minimumskrav» til palestinerne er at de anerkjenner Israel som en jødisk stat, refererer Jerusalem Post.

– Det handler bare om én ting: Hvordan de konstant nekter å akseptere en jødisk stat, uansett grenser. Spørsmålet burde ikke være hvorfor Israel da fremmer dette kravet. Det burde være hvorfor palestinerne konsekvent nekter å akseptere det. Jeg er klar til å inngå historiske kompromisser som avslutter konflikten mellom oss en gang for alle, sa Netanyahu, som minnet om at fred «går begge veier».

«Meningsløse» forhandlinger
I lys av den blindgaten forhandlingene er inne i, har motstanderne og tilhengerne av en tostatsløsning i regjeringen begynt å posisjonere seg. Koalisjonens høyreside i dette spørsmålet prøver å selge at Israel har langt mer å tjene på å trekke seg ut, siden PA ikke vil komme med innrømmelser. Venstresiden ønsker å framstå som garantister for at prosessen holdes i live, selv om det måtte gå på bekostning av den den nåværende koalisjonen.

Under et statsbesøk i Australia sa handelsminister og Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett at en «fredsavtale» som ikke inkluderer Hamas er «meningsløs». Han er i utgangspunktet motstander av en tostatsløsning.

– Jeg har kanskje ikke fått med meg nyheten og at Hamas har anerkjent Israel og stanset rakettregnet, hevdet han ironisk til Israel Radio.

– Se for deg at du skal forhandle om en bil med noen som kun eier halve bilen, mens eieren av den andre halvdelen ikke vil anerkjenne noen som helst avtale dere kommer fram til. Du gir ham alle pengene, men får bare halve bilen, sa Bennett.

– Vil gjøre alt

Finansminister Yair Lapid (Foto: Knesset.gov.il)
Finansminister Yair Lapid (Foto: Knesset.gov.il)

Men finansminister og Yesh Atid-leder Yair Lapid derimot, som fikk Likud med på store innrømmelser i forhandlingene på grunn av sin politiske allianse med Bennett, sier han vil gjøre alt for å holde liv i forhandlingene.

– Vi har nådd et punkt der den israelske regjeringen må spørre seg selv om de sitter i forhandlinger med den hensikt å faktisk komme til en virkelig fredsavtale. Jeg er fast bestemt på å gjøre alt – alt – som er i min makt for å sikre at regjeringen holder fast på kursen – selv om utviklingen i fredsforhandlingene gjør det nødvendig å legge regjeringskabalen på nytt, uttalte han søndag ifølge Times of Israel.

Alliansen mellom Bennett og Lapid er svært viktig for de respektive partiene de leder, for å sikre størst mulig innflytelse over regjeringens politikk. Men på grunn av nettopp PA-samtalene har den vært tynnslitt i flere måneder allerede.

Men statsminister Netanyahu avviste søndag til Ha’aretz både Lapids antydninger om at regjeringen egentlig ikke ønsker en avtale med PA og at koalisjonen kan være truet.

– Vi forsøker å fremme fredsprosessen og alle i regjeringen vet det. Alle må ta sine beslutninger. […] Vi har en politikk både for fred og sikkerhet og gjør det rette og ansvarlige for Israels innbyggere – uten å være utsatt for press eller liknende [fra forhandlingsskeptiske deler av regjeringen], forsikret han.

Ny dynamikk i fredsprosessen?

Diplomatisk korrespondent i Times of Israel, Raphael Ahren. (Foto: @RaphaelAhren, Twitter.com)
Diplomatisk korrespondent i Times of Israel, Raphael Ahren. (Foto: @RaphaelAhren, Twitter.com)

Diplomatisk korrespondent i Times of Israel, Raphael Ahren, mener å spore en helomvending fra amerikanerne i fredsprosessen. Det har tidligere vært hevdet at Israel inngår større kompromisser i samtalene med PA, i bytte mot at USAs president Barack Obama stiller tøffere krav til Iran. Men nå kan det virke som at situasjonen er motsatt. Søndag sa Obama for første gang at han ikke har noen problemer med at et «moderat Iran» utvinner lavanriket uran.

Ser en dette i sammenheng med at enkelte Kerry-uttalelser kan oppfattes som at hans «sikkerhetsplan» lar Israel beholde styrker i Jordan-dalen, så hevder Ahren at dynamikken mellom Iran-forhandlingene og fredsprosessen er klar.

Skulle korrespondentens observasjoner være riktige, danner det nok et interessant bakteppe til den interne dragkampen som pågår rundt fredsprosessen i den israelske regjeringen. Ikke bare har forhandlingene med PA nok en gang møtt veggen, men Netanyahu kan ikke lenger forsvare sine innrømmelser til PA overfor høyresiden med at det tjener Israel vis-a-vis Iran.

Benekter sammenheng

USAs avtroppende ambassadør i Tel Aviv, Dan Shapiro (Foto: Wikimedia Commons)
USAs avtroppende ambassadør i Tel Aviv, Dan Shapiro (Foto: Wikimedia Commons)

Men USAs avtroppende ambassadør i Tel Aviv, Daniel Shapiro, benekter at Iran-spørsmålet og fredsprosessen har noe med hverandre å gjøre, rapporterer Israel Hayom.

– Forsøket på å stanse Irans atomprogram og fredsprosessen med palestinerne er ikke knyttet sammen. Disse sakene er relevante både for Israel og USA, og for sikkerheten og stabiliteten i hele Midtøsten, men de har ingen direkte link, sa han.

Presiseringen fra Shapiro kommer etter at Netanyahu hevdet, under sin nevnte Saban-tale, at dersom Iran får seg atomvåpen blir det nærmest umulig for Israel å inngå fred med PA.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart