Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Samarbeidet mellom Mahmoud Abbas' Fatah og Ismail Haniyehs Hamas slår allerede sprekker. (Foto: Skjermdump fra Press TV.)
Samarbeidet mellom Mahmoud Abbas' Fatah og Ismail Haniyehs Hamas slår allerede sprekker. (Foto: Skjermdump fra Press TV.)

– Hvetebrødsdagene er allerede over for Fatah og Hamas

Bare noen dager etter at den palestinske samlingsregjeringen ble innsatt, slåss partene om penger og arresterer hverandre.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Journalist og kommentator Avi Issacharoff skriver i Times of Israel at ”hvetebrødsdagene” allerede ser ut til å være over for de nye regjeringspartnerne Fatah og Hamas. Det tok bare to dager før idyllen i det palestinske samarbeidet var brutt, forteller han.

 

Hindret utbetalinger av lønn

Den første krisen som oppsto gjaldt lønnsutbetalinger i Gaza. Siden Hamas overtok styringen på Gaza-stripen i 2007, har nærmere 50.000 tidligere PA-ansatte palestinere fortsatt å heve full lønn fra de palestinske selvstyremyndighetene, uten å gjøre noen jobb. Deres stillinger ble fylt av nesten 40.000 nye offentlig ansatte, som ble lønnet av Hamas. Men de siste to månedene Hamas-regjeringen styrte, hadde de ikke økonomi til å utbetale lønn til sine ansatte. Den økonomiske krisen i organisasjonen skyldtes blant annet stengningen av en rekke smuglertunneler mellom Sinai-halvøya og Egypt.

Etter forsoningsavtalen skal de to bevegelsene nedsette en kommisjon som skal fastsette lønnsnivået for Hamas’ ansatte i Gaza etter samme kriterier som gjelder for Fatahs ansatte på Vestbredden, og samle dette under én administrasjon. Men inntil denne jobben er gjort, får ikke Hamas’ medarbeidere lønn. Reaksjonene har ikke uteblitt.

Da de PA-ansatte i Gaza kom til bankene for å heve sin lønn som vanlig onsdag, stilte Hamas-arbeidere seg i veien og hindret dem fysisk i å komme inn i bankene, og bort til minibankene. Hamas’ politistyrker ble tilkalt da det ble tilløp til slåsskamp, og begge parter ble bortvist fra bankene. Torsdag var bankene stengt. Torsdag kveld sendte Hamas ut en kunngjøring om at de hadde fått støtte fra Qatar, og at de Hamas-ansatte ville få sin lønn utbetalt derfra inntil den nye administrasjonen er på plass. Fatah-leder og PA-president Abbas etterkom ikke presset om å utbetale lønn til Hamas-medarbeiderne i ventetiden.

 

Arresterte hverandre

Den neste kristen gjaldt Hamas’ politiske og militante aktivitet på Vestbredden. De siste dagene har Hamas-aktivister i Hebron forsøkt å organisere massedemonstrasjoner i forbindelse med Naksa-dagen, minnedagen for nederlaget araberne led under Seksdagerskrigen i 1967. De palestinske selvstyremyndighetenes sikkerhetsstyrker arresterte på to dager fem Hamas-aktivister i Hebron, og innkalte tre andre til avhør. Det hele endte med at massedemonstrasjonene ble avlyst.

I Gaza arresterte Hamas’ sikkerhetsstyrker en leder innen Fatah som var på vei gjennom grenseovergangen Rafah.

”Disse hendelsene skaper de første små, men betydningsfulle sprekkene i den palestinske enheten, og etterlater spørsmålstegn ved om forsoningsavtalen kan bli varig,” skriver Issacharoff.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart