Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Den palestinske enheten er et falskt bilde

Yossi Beilin mener den palestinske enheten bare er et falskt bilde dersom Hamas ikke lar seg avvæpne. (Foto: Beilin.org.il)
Yossi Beilin mener den palestinske enheten bare er et falskt bilde dersom Hamas ikke lar seg avvæpne. (Foto: Beilin.org.il)
- De store samarbeidsproblemene mellom Hamas og Fatah er ikke løst, og Hamas insisterer på å beholde sine våpen, påpeker Yossi Beilin. Derfor er ikke arkitekten bak Oslo-avtalene så optimistisk.

Beilin skrev denne uken en kommentarartikkel i den israelske avisen Israel Hayom.

Yossi Beilin har vært en sentral skikkelse i israelsk politikk siden 1977, og han har sittet i flere regjeringer. Han hadde den største delen av sin politiske karriere i det israelske Arbeiderpartiet, og var senere leder for venstresosialistiske partiet Meretz fra 2000 til 2008. Da Oslo-avtalene ble utviklet fra 1992, var han viseutenriksminister og en av arkitektene bak avtalen. I dag driver han konsulentfirma og er ute av toppolitikken, men bidrar fast som kommentarspaltist i Israel Hayom.

 

– Samling i Israels interesse

Beilin starter sin kommentar med å slå fast at det ville være i Israels interesse dersom det kunne oppstå en reell palestinsk enhet, i stedet for den situasjonen man har hatt siden 2007, der Hamas har hatt kontroll over Gaza og Fatah har kontrollert Vestbredden.

”Uavhengig av hva løsningen på konflikten måtte bli, har Israel en interesse av at det skal bli ett myndighetsorgan for de palestinske områdene. Det er også i Israels interesse at Hamas skal slutte seg til Oslo-avtalene og avvæpnes. På den måten var etableringen av den palestinske samlingsregjeringen tidligere i år en god nyhet,” skriver Beilin.

Han mener det ville være feil av Israel å bryte båndene til de palestinske selvstyremyndighetenes president Mahmoud Abbas på grunn av det nye samarbeidet med Hamas, og at det også er en god nyhet at samlingsregjeringen møttes i Abbas’ bolig i Gaza torsdag i forrige uke.

 

– Ingen samarbeidsproblemer er løst

”Men det er en hake,” fortsetter Beilin.

”Den palestinske ‘konsensus-regjeringen’ ble etablert uten at man løste de seriøse uenighetene mellom de to store palestinske politiske bevegelsene: Den nasjonalistiske og den islamistiske,” påpeker han.

Det første store problemet han nevner er den pågående feiden om lønn til Hamas’ sikkerhetsstyrker i Gaza. 17.000 ansatte i Hamas’ sikkerhetstjeneste i Gaza får ikke lønn fra de fortsatt Fatah-dominerte selvstyremyndighetene med hovedbase i Ramallah. Han skriver at disse mannskapene i praksis er å betrakte som væpnede styrker som er fiendtlige til selvstyremyndighetene og Fatah.

 

– Hamas må avvæpnes

”Et annet, og enda mer fundamentalt problem, er at Hamas insisterer på å beholde sine våpen og sin ammunisjon,” fortsetter Beilin.

”Så lenge dette er situasjonen, vil samlingsregjeringens eksistens og det uvanlige møtet den holdt i Gaza i forrige uke ikke ha noen reell betydning. Hvis Hamas i praksis bevarer kontrollen over Gaza, under de palestinske selvstyremyndighetenes paraply, er dette et falskt bilde av enhet, som kun kommer av budsjettproblemene som Hamas holder på å drukne i,” skriver Beilin.

 

– Ikke mulig med valg

Et tredje problem Beilin peker på, er at samlingsregjeringen har som en del av sin avtale at det i nær fremtid skal holdes valg i de palestinske områdene. Dette mener han er en selvmotsigelse, fordi det ikke vil kunne bli mulig å gjennomføre internasjonalt anerkjente demokratiske valg der Hamas medvirker som kandidat.

”Ingen israelsk regjering vil gjøre den samme feilen som Ariel Sharon gjorde da han tillot et valg der Hamas deltok, til tross for at Hamas ikke hadde anerkjent Midtøsten-kvartettens betingelser,” skriver Beilin, og påpeker at det Sharon den gangen gjorde, sto i sterk kontrast til Oslo-avtalene, der det slås fast at ingen person eller organisasjon som er involvert i voldshandlinger eller oppfordringer til slikt kan delta i palestinske valg.

Midtøsten-kvartettens betingelser overfor Israels forhandlingspartnere er at de må anerkjenne staten Israels rett til å eksistere, anerkjenne tidligere inngåtte internasjonale avtaler, og ta avstand fra terror. Det er en kjent sak at Hamas så langt ikke har oppfylt noen av disse tre kriteriene.

”Dette betyr at selv om palestinerne skulle bli enige om en dato for valg, vil valget ikke kunne gjennomføres”, skriver Beilin.

 

– Avvæpning eller brudd med Gaza

”Hvis alt Hamas vil ha er en andel av de palestinske selvstyremyndighetenes budsjett, og kanskje en avtale om valg, uten å akseptere verdenssamfunnets krav, er faren at de vil kunne sette selvstyremyndighetene i en posisjon der de er ansvarlige for det som skjer i Gaza, men uten at de har kontrollen der,” konkluderer han, og oppfordrer selvstyremyndighetene til å snarest sette en tidsfrist for avvæpningen av Hamas.

”Hvis det blir klart at det ikke finnes mulighet for noen slik avvæpning, må den palestinske regjeringen snarest gi oss og verdenssamfunnet beskjed om at den oppgir sitt ansvar for Gaza, før vi havner i en virvelvind av voldshandlinger, anklager og gjengjeldelser,” avslutter han.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart