Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Hvorfor må du ta informasjon fra Gaza med mange klyper salt?

Faksmile fra Ny Tid 27. februar 2015.
Faksmile fra Ny Tid 27. februar 2015.
Journalistene lever i frykt og føler seg tvunget til å skrive det som glorifiserer myndighetene. Både fengsel og henrettelser venter dem som ikke vil innrette seg, skriver det venstreorienterte magasinet Ny Tid.

27. februar hadde det venstreorienterte ukemagasinet Ny Tid en tre siders reportasje om arbeidsforholdene for palestinske journalister på Gaza-stripen. «Skriver med frykt,» er overskriften.

Artikkelforfatter Ahmed Al-Kabariti går rett på sak:

«Hvem er den maskerte fyren bevæpnet med maskinpistol, som vil forhøre meg? Hvordan vil det være å sitte i en trang og skitten celle, helt alene? Hvordan vil det føles å blø fra skuddsår i knærne? Dette er spørsmål journalistene på Gazastripen må stille seg hvis de bestemmer seg for å publisere artikler om tabuemner i media.

Journalistene i Gaza lever i en situasjon som krever at de ikke skriver annet enn tomprat og glorifiserer myndighetene. De er redusert til PR-stab for å drive reklamekampanjer for myndighetene. Både fengsel og henrettelser venter dem som ikke vil innrette seg.»

Senest i januar ble journalist Mohamed Osman, som jobber for en arabisk-språklig London-avis, arrestert og fysisk mishandlet av terrorgruppen PRC. Hva var Osmans synd? Han påpekte i en videoreportasje at PRC hadde henrettet 16 personer mistenkt for samarbeid med Israel. De ble henrettet ulovlig, “mens de ventet på at ankesakene skulle behandles i retten».

– En av de bevæpnede mennene tok tak i meg bakfra mens en annen slo meg i magen med en maskinpistol og sa at han skulle skyte meg i hendene og knærne slik at jeg aldri ville kunne skrive igjen, og at jeg en dag ville bli påkjørt og drept, forteller Osman. Hamas ga ham trussel skriftlig i desember: «Beina dine blir fulle av kulehull hvis du ikke slutter å kritisere Hamas.»

Det er ikke bare Hamas og PRC som truer. Samia Zubaidi, lederen for medieutviklingssenteret ved Birzeit Universitetet i Gaza, forteller om trusler om kidnapping, drap og voldtekt dersom hun skrev kritisk om PA-president Mahmoud Abbas. – Gaza kommer aldri til å bli et fritt sted, sier hun til Ny Tid.

Den modige kvinnen setter ord på hva som skjer når det legges lokk over informasjon: «Korrupsjon oppstår når systemet ikke er transparent, og når åpen tilgang til informasjon heller ikke praktiseres, raser korrupsjonen videre som et snøskred.» Palestinske selvstyremyndigheter nekter å vedta noe som ligner på en norsk offentlighetslov.

Dette er ikke enestående eksempler. I 2014 ble 23 palestinske journalister på Vestbredden og Gaza-stripen truet med terror eller drap, viser en rapport fra Palestinian Center for Human Rights.

Ny Tid henviser også til undersøkelsen som MIFF omtalte i februar, hvor det kom frem at palestinske journalister både på Vestbredden og Gaza-stripen driver utstrakt grad av selvsensur.

Al-Kabariti avslutter sin artikkel slik: «Selvsensur er kanskje enhver journalists individuelle valg, men det er de strenge kontrollmekanismene som er årsaken. Journalister som ikke følger spillereglene, blir stemplet som uromomenter av medias fiender, og kan dessuten få stemmene, pennene og kameraene sine stilnet for alltid.»

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart