Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Statlig overtatt landområde er ubrukt ødemark

Ørkenlandskap i nærheten av det omdiskuterte området i Judea. (Illustrasjonsfoto: Ian Scott / Flickr.com / CC)
Ørkenlandskap i nærheten av det omdiskuterte området i Judea. (Illustrasjonsfoto: Ian Scott / Flickr.com / CC)
Israel har omdefinert et landområde på 234 hektar på Vestbredden til statlig område. Det dreier seg om ubrukt ørkenlandskap som nå vil kunne bli utviklet til en ressurs.

”Israel konfiskerer store områder på Vestbredden,” hevdet NTB i går i en overskrift.

”Regjeringen i Israel har beslaglagt store landområder på den okkuperte Vestbredden,” fortsatte nyhetsbyrået i artikkelen.

Saken dreier seg om et ubenyttet område med ørkenlandskap. Hele området er til sammen ikke større enn en alminnelig norsk gård – 234 hektar. Landområdet befinner seg i Område C av Vestbredden, som ifølge Oslo-avtalene er under både sivil og militær israelsk kontroll inntil en endelig fredsavtale foreligger. Det som omtales av NTB som en beslaglegging og en konfiskering, og som mange andre har omtalt som ekspropriering, er i realiteten en omdefinering av statusen til en tidligere uavklart og stort sett ubenyttet jordflekk. Endringen er at området nå blir definert som statlig land. Omdefineringen innebærer ingen endringer av noen eksisterende bruk av landområdet, forklarer Jerusalem Post.

 

Åpner for å benytte området som ressurs

Det omdefineringen derimot medfører, er at Israel nå får muligheten til å utvikle det øde området til å bli en ressurs.

Området ligger i den sørligste delen av Jordan-dalen, mellom Dødehavet og Jeriko. Per i dag går gjennomfartsveien Route 1 gjennom det aktuelle området, og det som finnes av bebyggelse der er enkelte bensinstasjoner og forretninger langs denne veien.

Siviladministrasjonen i Judea og Samaria-regionen gjorde vedtaket 10. mars, etter at det har vært undersøkt i årevis om det finnes noen med privat eierskap til området. Om slike skulle melde seg, er det 45 dagers klagefrist på de regionale myndighetenes vedtak.

Den Israel-kritiske interesseorganisasjonen Peace Now hevder å ha fått vite at Israel planlegger å satse på turist- og handelsindustri i området. De hevder også at det skal foreligge planer om å bygge 358 nye bosetterhjem i området, som en utvidelse av bosetningen Almog. Bosetningen grenser mot det aktuelle området. Opplysningene er ikke bekreftet av israelske myndigheter.

NTB opplyste i sin artikkel dette området er det ”største som er konfiskert av Israel på Vestbredden siden 2014”. Området de viser til som ble omdefinert i 2014 var på 400 hektar. Det var den største omdefineringen av land på Vestbredden siden 1980-tallet.

 

Truer disse jordflekkene en tostatsløsning?

Israels kontroll over disse to relativt små landområdene oppgis fra flere hold å skulle utgjøre en trussel mot muligheten for en tostatsløsning. Både USA og FN har kommet med slik kritikk den siste uken, og de palestinske selvstyremyndighetene ”fordømmer” vedtaket. Israels standpunkt er at spørsmålet om bosetningene og landegrensene for en palestinsk stat vil måtte avklares i direkte forhandlinger om en endelig fredsavtale. Det virkelige hinderet for en tostatsløsning er ikke de tre prosentene av Vestbredden som består av bosetninger, eller de 60 prosent av Vestbredden (Område C) som i tråd med Oslo-avtalene midlertidig administreres av Israel. Det virkelige hinderet er at det palestinske lederskapet nekter å være med på direkte forhandlinger med Israel.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart