Gjennom det norske representasjonskontoret i Al Ram på Vestbredden gir den norske regjeringen økonomisk støtte til forhandlingsdepartementet i PLO. I 2015 ble det utbetalt 2,3 millioner kroner, ifølge Utenriksdepartementets tilskuddsportal. I år er foreløpig 2,5 millioner kroner av avsatte 4,9 millioner kroner utbetalt. I 2017 er det avtalt en støttesum for året på 7,6 millioner kroner.
Til sammen gir Norge 14,8 millioner kroner i støtte til PLOs forhandlingsavdeling over en periode på tre år. Hensikten med støtten er formulert slik: «Gi juridisk, politisk og kommunikasjon støtte til forhandlingsdepartementet til PLO for å forberede og gi anbefalinger til endelige forhandlinger og tilhørende spørsmål.»
Hva er problemet med dette?
PLO og palestinske selvstyremyndigheter nekter å forhandle med Israel. Det har de med korte unntaksperioder gjort siden 2008. De siste forhandlingene endte våren 2014.
Palestinerne har ingen planer om å gå tilbake til forhandlinger med Israel.
– Vi vil aldri gå tilbake og sitte i direkte israelsk-palestinske forhandlinger, sa PAs utenriksminister Riyad al-Malki i februar 2016, ifølge Asharq Al-Awsat.
I løpet av de neste 17 månedene har Norge lovet å utbetale 10 millioner kroner i forhandlingsstøtte til noen som nekter direkte forhandlinger. Vil Utenriksdepartementet bruke sin mulighet til å utøve press mot palestinske selvstyremyndigheter, eller vil de fortsette å investere i noe som ikke gir resultater?
I plattformen for Erna Solbergs regjering heter det:
“Regjeringen vil legge til grunn en balansert holdning til Midtøsten-konflikten, og aktivt støtte målet om en fremforhandlet løsning som innebærer at Israel og Palestina, som to stater, eksisterer i fred innenfor sikre og internasjonalt anerkjente grenser.”
Den eneste veien til å nå dette målet, er direkte forhandlinger mellom israelere og palestinere. Israel sier ja. Palestinerne sier nei.
Det hører med til historien at Utenriksdepartementet også gir millionstøtte til palestinernes sentrale valgkomité. Det siste presidentvalget i PA var i 2005, det siste parlamentsvalget i 2006. Lokalvalg ble avholdt i 2004-2005 og 2012 (kun på Vestbredden). Et nytt lokalvalg er varslet til høsten. Hvis det ikke blir avholdt som planlagt, vil Norge ha fått veldig lite igjen for pengene også her.