Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Raphael Schutz og Jonas Gahr Støre. (Foto: Facebook)
Raphael Schutz og Jonas Gahr Støre. (Foto: Facebook)

Støre fikk svar fra Schutz

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre kritiserte Israel i et innlegg på Facebook mandag 14. mai. Her er svaret Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz, publiserte dagen etter.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Dette innlegget ble publisert på ambassadør Raphael Schutz’s Facebook-side tirsdag 15. mai. Se skjermbilde av Jonas Gahr Støres innlegg nederst i saken.

Kjære Jonas,

Et av de vanligste problemene i debatten om den israelsk-palestinske konflikten er mangelen på kontekst. Dessverre er innlegget ditt ikke et unntak, og derfor føler jeg meg forpliktet til å kommentere noen av poengene dine.

1. Du skrev om det palestinske «Nakba» (katastrofen) uten å henvise til det viktige faktum at deres [palestinernes] tragedie hovedsakelig, om ikke eksklusivt, var forårsaket av at de avviste tostatsløsningen i 1947. Mitt spørsmål er derfor: Hvorfor er det så vanskelig for deg å holde palestinerne ansvarlige for deres egne feil?

2. Du brukte klisjeen om den historiske uretten som kommer til uttrykk gjennom livene til mange i flyktningleire uten å rett og slett spørre om hvorfor – etter 70 år – de fortsatt bor der, og hvem som er ansvarlig for slik urett, i den grad den eksisterer.

3. Du skrev at mye av infrastrukturen (i Gaza) er ødelagt, men du stilte ikke spørsmål om hvem som har ansvar for ødeleggelsene og hvem som unndrar seg ansvaret med å sette i gang en betydelig innsats for å reparere den. Svaret på begge spørsmålene er «Det palestinske lederskapet». Jeg spør igjen: Hvorfor er det så vanskelig for deg å holde det palestinske lederskapet ansvarlige for deres egne feil?

4. Du skrev «Okkupasjonen vedvarer», men okkupasjonen vedvarer ikke på Gazastripen. Israel har forlatt det i 2005.

5. Du skrev at den israelske regjeringen ikke har en plan for en tostatsløsning. Jeg er uenig, men det er ved siden av poenget. Poenget er at du ikke reserverer ett eneste ord til den palestinske avvisningen av en slik løsning. Det viser de ved å insistere på den utopiske «retten til retur», og ved at de over flere år avviser direkte forhandlinger. For tredje gang; Hva med å holde palestinerne ansvarlige for deres egen skjebne?

6. Du skriver at verden har vært enig om ikke å flytte ambassadene til Jerusalem, men det er ikke 100 prosent riktig. Det var noen ambassader i Jerusalem i fortiden. [På 60-tallet hadde 16 land ambassader i Jerusalem] Men i tillegg til denne unøyaktigheten er den naturlige, rettferdige og korrekte beslutningen å anerkjenne og respektere det faktum at Jerusalem er Israels hovedstad både fra et nasjonalhistorisk perspektiv og i virkelighetens verden, og ved å plassere ambassadene i Jerusalem slik det er vanlig i alle hovedsteder. Det er et faktum at det å unngå denne enkle, grunnleggende standarden ikke har ført freden en eneste centimeter nærmere i løpet av de 25 siste årene. Derfor er det kanskje på tide å riste støv av gamle klisjeer og forsøke noe annet?

7. Før jeg avslutter; Du skrev innlegget i forbindelse med at nesten 60 palestinere døde idet de forsøkte å invadere israelsk territorium. Kvelden før, i forkant av disse hendelsene, skrev jeg i et innlegg på min Facebook-side at Hamas ønsker et høyt antall palestinske ofre. Dessverre lyktes Hamas i sitt kriminelle og kyniske forsett. Jeg er kjent med det faktum at meldingen om at ethvert palestinsk dødsfall vil bli ansett å være en seier for Hamas har nådd ned til den enkelte soldat ute i felt og at skarp ammunisjon bare har blitt brukt etter instruks fra ledende offiserer. Utfallet ble veldig leit og tap av liv er forferdelig. Samtidig vil jeg si at man bør stoppe opp i ett sekund etter å ha brukt klisjeen «Israel har rett til å forsvare seg selv, men…». Før dette «men» bør man tenke over hva denne «retten til å forsvare seg selv» faktisk betyr. Med andre ord; kunne den israelske hæren ha gjort noe annet? Oppriktig talt vet jeg ikke. Det var mellom 40 og 50 tusen palestinere nær grensen i går. Mange av dem var organisert og betalt av Hamas (som mottok midler fra Iran). Mange av dem var fast bestemt på å angripe israelske kibbutzer og landsbyer som kan være mindre enn 500 meter fra grensen. Andre planla å kidnappe soldater og sivile. Dersom de hadde lyktes med å krysse grensen kunne resultatet vært mye verre. Derfor forventer jeg at ærlige observatører ikke begrenser synsvidden til det som skjedde, men også tenker på hvilke alternativer som fantes og hva som kunne ha skjedd.

Med vennlig hilsen
Raphael

Innlegget er oversatt fra engelsk til norsk av Geir Knutsen.

Dette skrev Jonas Gahr Støre på Facebook mandag 14. mai. (Skjermdump fra Facebook)
Dette skrev Jonas Gahr Støre på Facebook mandag 14. mai. (Skjermdump fra Facebook)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart