Shas-leder Eli Yishai. (Foto: Wikipedia)
Shas-leder Eli Yishai. (Foto: Wikipedia)

– IDF vil ikke ha flere ultraortodokse

Shas-leder Eli Yishai tror ikke den nye samlingsregjeringen kommer til å lage en ny lov for å verve flere ultra-ortodokse til førstegangstjeneste. Han mener IDF ikke ønsker flere av dem.

Tirsdag morgen kom nyheten om at det planlagte nyvalget 4. september ble kansellert, siden Knessets største parti Kadima ble med i regjeringen. Den sittende koalisjonen er den største i Israels historie, med 94 av 120 seter i Knesset.

Tal-loven må byttes ut
Som en del av avtalen skal regjeringen arbeide for å erstatte Tal-loven som trer ut av kraft 1. august. Loven gir ultra-ortodokse bibelskolestudenter fritak fra førstegangstjenesten, men strider i følge Høyesterett med grunnleggende demokratiske prinsipper. I tillegg begynner de ultra-ortodokse å bli en betydelig andel av befolkningen, noe som fører til at antallet som får fritak fra militæret øker dramatisk.

Både Kadima, Likud og Israel Beiteinu mener i prinsippet at alle jødiske israelere skal tjenestegjøre, men de to førstnevnte har en noe mer pragmatisk tilnærming til saken.

Tror ikke på endring
Leder i det religiøse regjeringspartiet Shas og innenriksminister Eli Yishai har ikke tro på at den nye samarbeidsregjeringen i det hele tatt vil lykkes med å innføre en ny lov som dramatisk øker rekrutteringen fra de ultra-ortodokse miljøene. Årsaken er, ifølge ham selv, at IDF ikke ønsker ultra-ortodokse soldater.

Ifølge Yishai er det tusenvis av ultra-ortodokse som bare venter på å bli kalt inn til førstegangstjeneste, uten at noe skjer. «For IDF ønsker ikke ultra-ortodokse,» hevdet han i et intervju med Hæren Radio.

– Vi ser at flere og flere ultra-ortodokse ungdom ønsker å inn i hæren, i motsetning til i det sekulære samfunnet der stadig flere skulker unna førstegangstjenesten. De [ultra-ortodokse] som ikke studerer Toraen burde bli med i hæren, mener Yishai.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart