Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

31 prosent av israelerne har ikke bestemt seg

Resultatene fra den siste undersøkelsen til Times of Israel, to uker før valget 22. januar. (Illustrasjon: Times of Israel)
Resultatene fra den siste undersøkelsen til Times of Israel, to uker før valget 22. januar. (Illustrasjon: Times of Israel)
En fersk og grundig meningsmåling fra Times of Israel viser at det er åpnere enn tidligere antatt to uker før valget. Størst potensiale blant de usikre velgerne har Arbeiderpartiet.

Hele 31 prosent av den israelske velgermassen har ifølge undersøkelsen ikke bestemt seg for hvilket parti de vil stemme ved valget 22. januar. Blant disse 31 prosentene er et lite overtall mest sannsynlige sentrum-venstre-velgere enn tilhengere av partier på høyresiden, skriver Times of Israel. 31 prosent tilsvarer totalt 37 seter i nasjonalforsamlingen Knesset, altså tre flere enn Likud/Israel Beiteinu oppnår i denne undersøkelsen.

Ønsker statsminister Benjamin Netanyahu å danne en høyreorientert regjering etter valget, kan han få problemer med å sikre seg flertall. Ikke minst siden 6 av 10 av de velgerne som ikke har bestemt seg definerte seg som i sentrum eller på venstresiden av israelsk politikk. En større andel av sentrum-venstres potensielle velgermasse har ikke bestemt seg for hvilket parti de skal stemme, noe som kan gi store utslag de neste dagene før valget.

Lieberman-dragsug ødeleggende
Hovedårsaken til hvorfor samarbeidslisten til Likud og Israel Beiteinu taper terreng på målingene, blir også avslørt i denne målingen. Kun 32 prosent av dem som stemte på Israel Beiteinu i 2009-valget, stemmer på felleslisten denne gangen. Korrupsjonsanklagene mot partiformann Avigdor Lieberman ser ut til å ha rammet dem hardt. Ikke ubetydelige 28 prosent av partiets 2009-velgere har bestemt seg for å gå over til et parti i sentrum eller på venstresiden, mens 36 prosent fortsatt ikke har bestemt seg.

Sentrumsvelgerne viser seg å være de mest usikre. Hele 40 prosent av dem, tilsvarende 17 Knesset-seter, har ikke bestemt seg for hva de går for 22. januar. Kanskje ikke så overraskende, ettersom Israels største parti i dagens Knesset, sentrumsorienterte Kadima, ikke engang ser ut til å klare sperregrensen på 2 prosent. Dessuten er det ingen velgere som har så mange like alternativer å velge mellom. De realpolitiske forskjellene mellom Hatnua og Yesh Atid, Kadima eller for den saks skyld Arbeiderpartiet, er nok vanskelig for de fleste å se.

Kamp mellom Ap og Likud
40 prosent av sentrumsvelgerne er så usikre at de kan bestemme seg for å både stemme partier på høyresiden, i sentrum eller på venstresiden. Slike tall gjør at de siste to ukenes valgkamp fort kan handle om å tilfredsstille denne gruppen usikre velgere. Blant de sentrumsvelgere som allerede har bestemt seg, er det Arbeiderpartiet som får mest oppslutning. Størst problemer med å nå fram har Tzipi Livni og Hatnua. Kun 6 prosent av de som liker henne, har bestemt seg for å stemme på partiet.

Tallene viser videre at de små sentrumspartiene fort kan bli «spist opp» av Arbeiderpartiets og Likud/Israel Beiteinus jakt etter stemmer de neste to ukene. Blant usikre velgere er støtten til Benjamin Netanyahu og Aps Shelly Yachimovich forholdsvis jevngod, samtidig som begge parter har størst potensiale i denne gruppen. Men 48 prosent i denne gruppen mener Israel beveger seg i feil retning, mens 35 prosent mener Likud og Netanyahu fører landet rett vei. 60 prosent av velgerne mener statsministeren ikke har gjort en særlig god jobb i løpet av de siste fire årene.

Nytt syn på velgermassen
Meningsmålingen gjennomført for Times of Israel antyder at det israelske valget slett ikke trenger å bli så lite spennende som først antatt. Velgerbasen ser heller ikke ut til å være så høyreorientert som israelsk presse tidligere har trodd. Kun de siste to ukene vil avsløre om Netanyahus samarbeidsliste vil klare å gjenvinne tapt støtte og overbevise den usikre tredjedelen av velgerne om at de fortsatt er det rette alternativet for Israel framover.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart