De ulike meningsmålingene som hadde kommet fram til helgen, viste alle at statsminister Benjamin Netanyahu sannsynligvis vil kunne fortsette etter valget 22. januar 2013.
Riktignok er Netanyahu parti, Likud, svekket. Det stiller felles liste med Israel Beiteinu, og kalles Likud Beiteinu. I det utgående Knesset («Storting») har disse to partiene til sammen 42 mandater. Meningsmålingene viser nå fra 32 til 38 representanter. Det ligger uansett an til å bli klart det største partiet. Og til tross for at partiet har en høyrefløy, ligger det nært det politiske tyngdepunktet i Israel.
Det vil derfor komme meget overraskende dersom ikke dette partiet blir det sentrale i den nye regjeringen, med Benjamin Netanyahu som fortsatt statsminister.
Høyresiden
Det største partiet på høyresiden etter Likud er Bayit Yehudi (Jødisk hjem) under ledelse av Naftali Bennett. Det ligger an til ca. 15 mandater. Det er et nasjonal-religiøst parti som så langt har tiltrukket seg mange sekulære velgere også.
De to største religiøse partiene er Shas og United Torah Judaism. Shas er en kombinasjon av ultra-ortodokst og orientalsk, altså med mange jøder som har bakgrunn fra arabiske og andre muslimske land. Det ligger an til ca. 11 mandater.
United Torah Judaism er ultra-ortodokst, og ligger an til 6 mandater. Per nå ligger da disse partiene (høyre og religiøse) an til å få ca. 67 mandater. Dvs. flertall i Knesset, hvor det er 120 mandater til sammen.
En slik koalisjon er et av de mulige alternativene.
Regjering av venstresiden?
Dette skulle man tro ville sikre at det ikke blir en regjering ledet av venstresiden. Men det er ikke helt sikkert. Selv om Shas og United Torah Judaism i utgangspunktet har mest tilknytning til høyresiden ideologisk, finnes det også viktige saker hvor de står nærmere venstresiden. Det gjelder først og fremst sosiale saker. Shas har tidligere deltatt i regjeringer sammen med venstresiden. Det kan tenkes, selv om det ikke er sannsynlig, at de ultra-ortodokse synes at de får til en bedre avtale med venstresiden enn med høyresiden i «sine» saker.
Men det er altså ikke veldig sannsynlig. For både i Arbeiderpartiet, hos Yesh Atid (dannet og ledet av Yair Lapid) og vel til dels også i Hatnua (dannet og ledet av Tzipi Livni) er det sterke innslag av noe bortimot fiendskap mot de ultra-ortodokse, særlig det forhold at svært mange av dem ikke gjør militærtjeneste.
I tillegg kommer av både lederen av Arbeiderpartiet (Shelly Yachimovich) og Tzipi Livni ser på seg som den naturlige statsministerkandidaten.
Sekulær og nasjonal-religiøs regjering?
I den valgperioden Israel nå har bak seg, tok statsminister Netanyahu inn Arbeiderpartiet under ledelse av Ehud Barak, som en slags motvekt fra venstresida mot mer ytterliggående høyre-krefter enn ham selv, både i eget parti og i koalisjonspartiene. Siden ble Arbeiderpartiet delt, og hoved-delen av partiet gikk ut av regjeringen, mens Ehud Barak og noen få medlemmer til av Knesset fortsatte å støtte regjeringen. Barak trekker seg nå fra politikken pga. alderen, og hans parti stiller ikke liste.
Bayit Yehudi er nasjonal-religiøst. Det betyr at tilhengerne der gjør militærtjeneste og er i vanlig jobb, i motsetning til mange ultra-ortodokse.
Arbeiderpartiet og Meretz (som ligner SV i mange ting) har gitt tydelig beskjed om at de ikke vil delta i en regjering ledet av Netanyahu. De andre sekulære partiene i sentrum-venstre har vært litt mindre tydelige i så måte. Det er Yes Atid (startet og ledet av Yair Lapid, som har vært TV-personlighet til nylig og er ny som politiker) og Hatnua (som ble startet og ledet av Tzipi Livni). Lapid har antydet at han ikke vil sitte i regjering sammen med de ultra-ortodokse. Kanskje kan også Livnis parti overtales til å gå inn i regjeringen.
Konklusjon
I første omgang avgjør selvsagt valgresultatet. Hvis det blir noenlunde slik som meningsmålingene så langt antyder, vil Netanyahu i utgangpunktet kunne velge mellom en regjering av høyrepartiene og de religiøse partiene på den ene siden og en koalisjon av nasjonal-religiøse og sekulære partier på den andre. Men i de sistnevnte partiene er det mange som ikke liker hverandre, og flere med store egoer, så det spørs om det går.
Kilde: Jerusalem Post