Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Det eneste frie land i nabolaget

Land klassifisert som frie er markert med grønn, delvis-frie land med gult og ikke-frie land med lilla. (Skjermdump fra rapporten Freedom in the World 2013)
Land klassifisert som frie er markert med grønn, delvis-frie land med gult og ikke-frie land med lilla. (Skjermdump fra rapporten Freedom in the World 2013)
- Israel er fortsatt Midtøstens eneste frie land, skriver organisasjonens Freedom House i sin rapport for 2013. Både Hamas- og Fatah-regimet blir kategorisert som "ikke frie", som de fleste andre landene i Israels nabolag.

Den ferske årsrapporten til Freedom House – Freedom in the World 2013 (PDF) – er ikke hyggelig lesning for dem som måtte tro at verden som helhet beveger seg i retning av større politiske rettigheter og frihet. For syvende år på rad er det flere land hvor forholdene forverres enn land hvor forholdene forbedres.

Til tross for dette har antallet land som blir kategorisert som frie økt med tre det siste året – til totalt 90 av 195 land. Litt over tre milliarder mennesker – 43 prosent av verdens befolkning – bor i frie land. Lesotho, Senegal, Sierra Leone og Tonga kom inn i det gode selskap, Mali falt ut. Frie valg betyr ikke nødvendigvis at landet blir klassifisert som fritt. Totalt registrerer Freedom House 117 land som «demokratier som avholder valg».

 

Det eneste frie land

58 land er klassifisert som delvis frie, 47 land som ikke frie. I disse kategoriene faller alle landene i Nord-Afrika og Midtøsten, med ett eneste unntak – Israel. Freedom House skriver følgende avsnitt om regionens eneste frie land:

«Israel er fortsatt regionens eneste frie land. I de senere år har det vært kontroverser omkring foreslåtte lover som har truet ytringsfrihet og rettighetene til uavhengige organisasjoner. Imidlertid er disse tiltakene, i de fleste tilfeller, enten blitt droppet av regjeringen eller parlamentet, eller satt til side av høyesterett. Israelsk politikk har også blitt dratt inn i en tiltakende konflikt om rollen til ultraortodokse jøder og deres posisjon når det gjelder militærtjeneste og likestilling.»

Israel scorer 1 av 7 (beste karakter) når det gjelder politiske rettigheter, 2 av 7 (nest beste karakter) når det gjelder borgerrettigheter. Dette er samme karakterer som Japan, Sør-Korea, Taiwan, Kroatia, Ungarn og flere andre frie land.

I Israels nærmeste nabolag er situasjonen mer dyster. Både kongedømmet Jordan og palestinske selvstyremyndigheter i Ramallah (PA) scorer 6 og 5 og blir klassifisert som «ikke frie». Hamas-regimet på Gaza-stripen er hakket verre med karakterene 6 og 6.

 

Framgang og tilbakegang

Libanon har karakteren 5 og 4, og har derfor fått plass blant delvis frie land. Det har også Egypt med karakterene 5 og 5, et opprykk for egypterne etter at de har forbedret sine politiske rettigheter. Også Libya rykker opp fra ikke fri til delvis fri etter at Ghaddafis diktatur er avsluttet.

I Tyrkia går utviklingen i motsatt retning. Freedom House gir dem en dårligere karakter enn før når det gjelder borgerrettigher. Hovedforklaringen er politisk motivert fengsling uten lov og dom av tusenvis av enkeltpersoner – inkludert kurdiske aktivister, journalister, fagforeningsledere, studenter og militære offiserer.

Irak og Kuwait får også dårligere karakterer. Iraks statsminister Nouri al-Maliki, som er shia-muslim, har konsentrert sin makt og trappet opp presset mot politisk opposisjonelle. Freedom House nevner dødsdommen mot visepresident Tariq al-Hashimi, landets mest fremstående sunni-politiker, som eksempel. I Kuwait har regjeringen prøvd å undergrave den politiske opposisjonen ved å endre på valglover.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart