Jacob Frenkel. (Foto: Shachar Azvan, Wikimedia Commons)
Jacob Frenkel. (Foto: Shachar Azvan, Wikimedia Commons)

For store moralske krav til ledere?

Når alle mørke sider ved topplederes fortid blir brettet ut i mediene, vil det gjøre at færre faglig dyktige kandidater er villig til å ta jobben?

Det har vakt oppsikt både i Israel og verden ellers at to faglig sterke kandidater til vervet som sentralbank-sjef i Israel har trukket seg fra ansettelses-prosessen. På IBAs engelske dagsrevy ble professor Shimon Shetreet, som også har vært minister, intervjuet om saken.

Spørsmålet var: Blir det stilt så store krav til moralsk og juridisk standard hos ledere at Israel går glipp av de faglig beste folkene til slike viktige jobber som sjef for sentralbanken (som svarer til Norges Bank hos oss)?

Intervjueren, Yochanan Elrom, sier at de to kandidatene trakk seg fordi de ble ydmyket, særlig av mediene. Shetreet svarte at Israel er blitt et veldig undersøkende (investigative) samfunn. Og israelerne forventer et meget høyt nivå av åpenhet og innsyn. Hvis vi graver grundig nok i fortiden til hver av oss, er det kanskje ganske mange som har ting de ikke uten videre ønsker skal bli offentlig.

Den første av kandidatene, Jacob A. Frenkel, hadde en episode i Hong Kong hvor han hadde spasert ut av en forretning uten å betale for varene. Nøyaktig hva som skjedde, er ikke klart. Frenkel selv sier det er en misforståelse. Men han ønsket tydeligvis ikke å ha denne saken og alle slags andre saker som måtte kunne graves opp offentliggjort i detaljer og ikke alltid vennlig i mediene. Shetreet antyder at den andre kandidaten hadde en kvinnehistorie som han ikke ville ha brettet ut. Og han kunne ikke vite hva som ellers kunne dukke opp.

Mange ønsker ikke å bli behandlet på den måten, å måtte forklare seg for alle slags medier om alle slags saker. Dermed er de ikke aktuelle kandidater til slike jobber.

Et problem i denne saken er at standarden for hva som kan godtas, er strammet inn de senere år. For 30 og 20 år siden, kanskje til og med for 10 år siden, var det mye som var godtatt som ikke er godtatt nå [for eksempel av seksuelle sidesprang]. Når folk dømmes etter dagens standard for ting de gjorde for mange år siden, blir det vanskelig for mange.

Kilde: Den engelske dagsrevyen på IBA søndag 4. august 2013.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart