Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

For store moralske krav til ledere?

Jacob Frenkel. (Foto: Shachar Azvan, Wikimedia Commons)
Jacob Frenkel. (Foto: Shachar Azvan, Wikimedia Commons)
Når alle mørke sider ved topplederes fortid blir brettet ut i mediene, vil det gjøre at færre faglig dyktige kandidater er villig til å ta jobben?

Det har vakt oppsikt både i Israel og verden ellers at to faglig sterke kandidater til vervet som sentralbank-sjef i Israel har trukket seg fra ansettelses-prosessen. På IBAs engelske dagsrevy ble professor Shimon Shetreet, som også har vært minister, intervjuet om saken.

Spørsmålet var: Blir det stilt så store krav til moralsk og juridisk standard hos ledere at Israel går glipp av de faglig beste folkene til slike viktige jobber som sjef for sentralbanken (som svarer til Norges Bank hos oss)?

Intervjueren, Yochanan Elrom, sier at de to kandidatene trakk seg fordi de ble ydmyket, særlig av mediene. Shetreet svarte at Israel er blitt et veldig undersøkende (investigative) samfunn. Og israelerne forventer et meget høyt nivå av åpenhet og innsyn. Hvis vi graver grundig nok i fortiden til hver av oss, er det kanskje ganske mange som har ting de ikke uten videre ønsker skal bli offentlig.

Den første av kandidatene, Jacob A. Frenkel, hadde en episode i Hong Kong hvor han hadde spasert ut av en forretning uten å betale for varene. Nøyaktig hva som skjedde, er ikke klart. Frenkel selv sier det er en misforståelse. Men han ønsket tydeligvis ikke å ha denne saken og alle slags andre saker som måtte kunne graves opp offentliggjort i detaljer og ikke alltid vennlig i mediene. Shetreet antyder at den andre kandidaten hadde en kvinnehistorie som han ikke ville ha brettet ut. Og han kunne ikke vite hva som ellers kunne dukke opp.

Mange ønsker ikke å bli behandlet på den måten, å måtte forklare seg for alle slags medier om alle slags saker. Dermed er de ikke aktuelle kandidater til slike jobber.

Et problem i denne saken er at standarden for hva som kan godtas, er strammet inn de senere år. For 30 og 20 år siden, kanskje til og med for 10 år siden, var det mye som var godtatt som ikke er godtatt nå [for eksempel av seksuelle sidesprang]. Når folk dømmes etter dagens standard for ting de gjorde for mange år siden, blir det vanskelig for mange.

Kilde: Den engelske dagsrevyen på IBA søndag 4. august 2013.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart