Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Hatnua krever gradvis heving av sperregrensen

Justis- og diplomatiminister Tzipi Livni, som også er leder for Hatnua. (Foto: Tzipi Livni - ציפי לבני, Facebook.com)
Justis- og diplomatiminister Tzipi Livni, som også er leder for Hatnua. (Foto: Tzipi Livni - ציפי לבני, Facebook.com)
Det minste regjeringspartiet Hatnua krever at den planlagte hevingen av sperregrensen skjer over to valgperioder.

Den sittende regjeringen ønsker å gjennomføre kontroversielle valgreformer. Blant dem er å doble dagens sperregrense fra 2 til 4 prosent.

Kritikerne av dagens sperregrense, mener større partier gir et mer stabilt Knesset og mer stabile regjeringer. De har sett seg lei av å måtte for eksempel sende enorme summer penger i retning religiøse skoler, for å få mindre ultra-ortodokse partier med i regjeringer.

Men småpartiene selv og andre tilhengere av dagens valgordning, mener at mindre partier bare vil slå seg sammen og likevel passere sperregrensen. Deres oppfatning er at store koalisjonspartier alltid må kompromisse, uansett om partnerne deres er lilleputter i nasjonalforsamlingen eller har en betydelig størrelse. Og interesser er tross alt interesser for alle parter, hevder de, uavhengig av om de som forfekter dem tilhører Likud eller United Arab List.

Gruppeleder for Hatnua i Knesset, Meir Sheetrit (Foto: Knesset.gov.il)
Gruppeleder for Hatnua i Knesset, Meir Sheetrit (Foto: Knesset.gov.il)

Regjeringens minste parti er Hatnua, som har sju representanter i Knesset. De er i utgangspunktet forholdsvis nøytrale i spørsmålet, men er selvfølgelig opptatt av å sikre at de selv klarer å komme over sperregrensen i framtiden. Samtidig er de skeptiske til at en økning av sperregrensen momentant til 4 prosent, ville plassert en tredjedel av dagens partier i nasjonalforsamlingen på sidelinjen.

– Du kan ikke bare utslette så mange partier i et jafs, mener Meir Sheetrit, gruppeleder for partiet i Knesset.

Som et kompromissforslag foreslår han å øke sperregrensen til 3 prosent i neste valg og 4 prosent i valget etter. Han mener partiet sitt har gjort såpass store kompromisser i spørsmål som har med fredsprosessen å gjøre, at de nå kan få noe tilbake fra høyresiden i regjeringen.

– Vi har gitt opp så mye for fredsprossessen. Jeg støtter ikke folkeavstemning for framtidige fredsavtaler, men vi stemte for slik at vi kunne la fredsprosessen fortsette framover, sier han til Times of Israel.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart