Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Hva skal så barnet hete?

Forsvarsminister Moshe "Bogie" Ya'alon (f.v.) og statsminister Benjamin "Bibi" Netanyahu, er bare to av mange israelske politikere som bærer med seg kallenavn fra barndommen. (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)
Forsvarsminister Moshe "Bogie" Ya'alon (f.v.) og statsminister Benjamin "Bibi" Netanyahu, er bare to av mange israelske politikere som bærer med seg kallenavn fra barndommen. (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)
Kjære barn har kallenavn. De barnlige utgavene av dem som mange politikere bærer i Israel, har sin bakgrunn i et svært "israelsk" fenomen i samfunnet generelt.

«Bibi». Alle israelere vet hvem det er. Siden kallenavnet tilhører en så sentral politiker så vet nesten resten av verden det også. Israels statsminister Benjamin Netanyahu fikk kallenavnet av sin bror i barndomsårene og har blitt kalt det siden.

Men han er langt i fra alene om å ha et så barnlig kallenavn blant israelske politikere, hvor du vanligvis «selger» deg selv til velgerne ved å kunne være tøff nok til å ta vanskelige avgjørelser og sende 20-åringer ut i forsvarskrig.

Tidligere statsminister Ariel Sharon ble kalt «Arik» i militæret, et navn han som gav han politisk vind i seglene da han tok steget over i det sivile liv. Times of Israels journalist Aron Heller skriver en spennende sak om dette fenomenet, som er spesielt framtredende i Israel.

– Du kan ikke bekjempe det. Det er noe veldig israelsk. Jeg kan fortsatt introdusere meg selv som Isaac Herzog og folk skriker fortsatt «Bougie» over alt. Vi er et veldig fortrolig samfunn. […] Det er ingen avstand mellom oss, mener Aps nye partileder Isaac Herzog.

Kallenavnet hans stammer egentlig fra det hebraiske ordet for «dukke», som hans mor ga ham i barndommen.

Tynne komfortsoner
Israelske lingvister mener sjargongen delvis har sin bakgrunn i at mange har en jiddisk språkbakgrunn, et svært lekende språk. Kombinerer en dette med en tidligere sterk kibbutz-bevegelse og samtlige ungdommer i militæret, skaper det et samfunn der personlige grenser er tynne og alle blander seg inn i hverandres saker, skriver Heller.

– Det er språkpsykologi. Det er en slags «kompiskultur» som er en del av vår israelske identitet. Det handler egentlig ikke om lingvistikk, men om mentalitet. Alle kjenner alle og alt som trengs er å overhøre moren din kalle deg for noe og så blir det sånn, mener språkviter til Israel Radio, Ruth Almagor-Ramon.

Språkkommentator i Ma’ariv, Ruvik Rosenthal (eller Reuven som fornavnet hans egentlig er), tolker det som noe med den stammekulturen hele den jødiske historien er fylt av.

– Vi er fortsatt et stammesamfunn. Selv om vi deles opp mellom boliger, så føler alle at de er en del av den samme stammen. Det er noe disse kallenavnene reflekterer, mener han.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart