Arbeiderpartileder Avi Gabbay sier han ikke vil fjerne bosetninger på Vestbredden som en del av en framtidig fredsavtale med palestinerne. Uttalelsen blir sett på som et dramatisk skifte i forhold til partiets tidligere standpunkt, skriver Times of Israel.
– Jeg vil ikke evakuere bosetninger som en del av en fredsavtale. Hvis man lager fred, hvorfor trenger man da å evakuere, sier Gabbay i et intervju med Channel 2.
Han utdypet kommentaren ved å si at det er helt feil at en fredsavtale er avhengig av å fjerne bosetninger. Lederen av det israelske Arbeiderpartiet mener det har blitt en vanlig misoppfatning at bosetninger må fjernes i forbindelse med en fredsavtale.
– Hvis man får til en fredsavtale, er det mulig å finne løsninger som ikke innebærer evakuering, forklarer Gabbay i intervjuet med den israelske TV-kanalen.
På spørsmål om hva som skiller ham fra sittende statsminister Benjamin Netanyahu, som har lovet at han ikke vil rive noen bosetninger, svarer Gabbay dette:
– Det er et stort gap mellom dem som i det minste ønsker å få til en fredsavtale og de som ikke ønsker å få det til, sier Arbeiderparti-lederen i TV-intervjuet.
Gabbay ble valgt til leder av Arbeiderpartiet i juli 2017, og uttalelsene hans markerer et skifte i partiets politikk. Sentrum-venstresiden i israelsk politikk har lenge vært pådriverne for å få til en fredsavtale med palestinerne, også ved å gi fra seg det meste av Vestbredden og mange av de israelske bosetningene.
Tidligere Arbeiderparti-ledere som Yitzhak Rabin, Shimon Peres og Ehud Barak la alle ned en stor innsats for å få til en avtale med palestinerne. Deres forsøk på fred, som ble forhandlet av USA, endte likevel aldri opp med noen permanent avtale.
Ironisk nok var det den daværende Likud-statsministeren, Ariel Sharon, som i 2005 beordret den israelske tilbaketrekkingen fra Gazastripen. Opp mot 8000 israelske bosettere ble fjernet fra området, som ble overlatt til palestinske myndigheter.
Mange mener det foregår en høyredreining i det israelske arbeiderpartiet. Nylig sa Gabbay også at det var uaktuelt for han å sitte i en regjering sammen med Den arabiske felleslisten, som består av 13 arabiske politikere i Knesset.
Siden Gabbay ble valgt til ny partileder har Arbeiderpartiet gjort det bedre på meningsmålingene. Det er ventet at de kommer til å ta flere seter i parlamentet fra sentrumspartiet Yesh Atid. Samtidig prøver både Yesh Atid og Arbeiderpartiet å hente moderate velgere fra det regjerende Likud-partiet på høyresiden.