Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ny toppgeneral går inn i politikken

Tidligere IDF-sjef Gadi Eisenkot kunngjorde 14. august 2022 at han gjør sin inntreden i israelsk politikk. (Foto: Flash90)
Gadi Eisenkot gjør som de fleste andre tidligere IDF-sjefer har gjort før ham og blir politiker.

Den tidligere IDF-sjefen Gadi Eisenkot kunngjorde søndag 14. august at han gjør sin inntreden i israelsk politikk. Han blir nummer tre på listen til Nasjonal Enhet, en fellesliste mellom forsvarsminister Benny Gantzs parti Blå og hvitt og justisminister Gideon Sa’aars parti Nytt håp.

Eisenkot er en populær og kjent figur i Israel og flere partier har ønsket ham på listene sine. Men foreløpig har ikke hans inntreden i politikken gitt noen stor oppsving på meningsmålingene for den nye felleslisten av sentrum-høyre partier.

En meningsmåling tatt rett etter at nyhetene om Eisenkot ble kjent viser at Nasjonal Enhet ligger an til å få 14 av 120 seter i parlamentet etter valget. En annen meningsmåling viser 12 seter, det samme som før Eisenkots inntreden i partiet. Men slike målinger er svært usikre.

I Israel har det nærmest blitt en uskreven regel at IDF-sjefer ender opp som politikere etter endt militærkarriere. Av de 21 tidligere IDF-sjefene er det bare tre som ikke ble politikere. Av de 18 som gikk inn i politikken har to endt opp som statsministere, Yitzhak Rabin og Ehud Barak.

De siste 30 årene har alle utenom én tidligere IDF-sjef blitt politikere.

Også dagens forsvarsminister og nå partikollega til Eisenkot, Benny Gantz, var sjef for det israelske forsvaret fra 2011 til 2015. Eisenkot overtok som IDF-sjef etter Gantz og hadde jobben frem til januar 2019.

Nylig viste en undersøkelse at bare 11% av velgerne mener forsvars- og sikkerhetspolitikk er faktorer som avgjør hvem de vil stemme på. Hele 44% svarer at det viktigste i forbindelse med valget er økonomien.

Foreløpig vet ingen hva slags økonomisk politikk Eisenkot står for.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart