Finansminister Benjamin Netanyahu har lovt at dersom det blir større økonomisk vekst enn forventet, skal ikke staten beholde de økte skatteinntektene, men gi dem ut i form av skattelette. Dersom veksten blir på 4 %, kan momsen bli redusert til 16 %.
Finansdepartementet er overbevist om at det vil stimulere etterspørsel og salg, og dermed føre til økt vekst i økonomien. Reduksjonen i moms-prosenten vil isolert sett koste anslagsvis 3 milliarder kroner, men man er overbevist om at den økte veksten det vil stimulere vil føre til at andre skatter og avgifter øker.
Momsen er ansett som en «skatt for fattige», fordi den rammer lavinntektsgruppene (som bruker en større del av inntekten på forbruk enn rike). Å redusere momsen, bidrar til å redusere den sosiale kløften i samfunnet. Det kan bidra til å sette fart på salget av biler og eiendommer.
Momsen er meget forskjellig i ulike land: Danmark og Sverige 25 %, Storbritannia 17,5 %, Tyskland og Spania 16 %, Sveits 7,6 % og Canada 7 %.
Mange land (blant andre Norge) har lavere moms på mat og kanskje andre nødvendighetsartikler. I Israel er det samme sats på alle varer, men frukt, grønnsaker og turist-tjenester er momsfri. Dessuten er det ikke moms i butikkene i Eilat.