Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Nye veiskilt

Den som leser navneskilt langs israelske veier på hebraisk, ser at mange navn skrives på en rekke forskjellige måter.

Den gamle kystbyen Cæsarea (litt nord for Hadera) er for eksempel skrevet Caesarea, Qesarya, Qesariyya og Ceysaria på ulike veiskilt.

Transportminister Yisrael Katz har bestemt at alle navn som skrives på engelsk, skal være en direkte transliterasjon av hebraisk uttale. Jerusalem skal skrives Yerushalayim, slik israelerne uttaler det på hebraisk. Nasaret skal skrives Natsrat, Cæsarea skal bli Kesariya.

Også på arabisk
Det vil neppe volde så mye oppstuss at de engelske navnene på israelske byer blir standardisert i samsvar med hebraisk uttale. Mer kontroversielt er det at Katz vil gjøre det samme på arabisk også.

Mange byer og steder heter helt andre ting på arabisk enn på hebraisk. Den mest kjente er kanskje Jerusalem, som altså heter Yerushalaim på hebraisk. Men på arabisk heter byen Al-Quds. Nå skal det, ifølge transportministeren, stå Yerushalaim med arabiske bokstaver. Det er et stort antall andre eksempler på ulike navneformer.

Nablus (på Vestbredden) er den byen som i norske bibler kalles Sikem, på hebraisk Schechem. Men siden den ligger på Vestbredden og er under kontroll av de palestinske myndighetene, skal fortsatt navnet Nablus brukes på den.

Mange arabere føler at deres språk, kultur og historie blir satt til side på denne måten. – Ifølge en talsmann for transportdepartementet vil ingen veiskilt bli skiftet ut unntatt når de er slitt. De nye reglene skal i hovedsak gjelde nye skilt.

Kilde: En artikkel av Udi Etzion på Ynetnews.com (Yediot Aharonot) 13. juli 2009. Lignende stoff var gjengitt i andre artikler også.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart