Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Uten et skilsmissebrev fra ektemannen, har ikke jødiske kvinner lov til å gifte seg igjen. Den nye loven skal gjøre det tøffere for menn å holde skilsmissebrevet tilbake. (Illustrasjonsfoto: Meredith Farmer, flickr.com)
Uten et skilsmissebrev fra ektemannen, har ikke jødiske kvinner lov til å gifte seg igjen. Den nye loven skal gjøre det tøffere for menn å holde skilsmissebrevet tilbake. (Illustrasjonsfoto: Meredith Farmer, flickr.com)

Ny skilsmisselov gjør det lettere for kvinner

Tirsdag godkjente Knesset den nye skilsmisseloven, som skal gjøre det lettere for kvinner å få bekreftelse på avsluttet ekteskap. I kun 3 av 21 arabiske stater har kvinner rett til skilsmisse.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Det nye lovforslaget i Israel kommer fra Knesset-medlem Otniel Schneller fra Kadima og Zevulun Orlev fra Habayit Hayehudi. Det er skrevet med hjelp fra Mavoi Satum-organisasjonens leder Batya Kahane-Dror. Lovens hensikt er å redusere antallet  ektemenn som nekter å gi sine koner skilsmisse.

En av de viktigste endringene i den nye loven er at de jødiske religiøse domstolene, de rabbinske domstolene, fra nå av må følge opp alle skilsmissesaker fra domsavsigelse frem til skilsmissen har blitt et faktum. Mannen skal nå måtte gi skilsmissepapirene til sin tidligere kone innen 45 dager. Den nye loven gir retten anledning til å innføre sanksjoner mot en ektefelle som motverger seg å gi skilsmisse, inkludert ting som å ta fra personen førerkortet, forby personen å forlate landet, fryse bankkonti og fengsling.

 

Styrker kvinners situasjon

Agunot, det hebraiske ordet for kvinner som blir nektet skilsmisse av sine menn, er et problem innen jødisk lov, noe som israelsk samfunn de siste årene har prøvd å få bukt med. I henhold til jødisk lov må mannen gi kvinnen skilsmissepapirene, og så lenge han nekter dette, kan hun ikke gifte seg på nytt.

Kahane-Dror sier på Mavoi Satums webside at loven er et viktig steg i kampen for kvinners rettigheter i Israel og for likhet mellom menn og kvinner når det gjelder ekteskap og skilsmisse. Hun håper at loven kommer til å redusere og kanskje til og med forhindre totalt misbruket og utpressingen som eksisterer under den loven som har vært inntil nå. Håpet er at loven kommer til å stoppe stillegangen og den potensielt langvarige prosessen skilsmisser kan ha gjennom de rabbinske domstolene.

Schneller forteller at problemet vedrørende kvinners rett til skilsmisse og menn som nekter å gi skilsmissepapirer til sin forhenværende hustru («get»), er en fengsling av kvinner og et tap av deres frihet til å kunne starte en ny familie. Han sa også at det er ethvert demokratisk og opplyst samfunns ansvar å frigjøre menn og kvinner som blir nektet en «get».

– Humanisme, demokrati og likhet står ikke i motsetning til jødisk lov, sier Schneller til Times of Israel.

 

Situasjonen i arabiske land

20. desember 2011 skrev Aftenposten om retten til skilsmisse i arabiske land. «I kun tre av de 21 arabiske statene har kvinnene selvstendig rett til skilsmisse. Kvinnedrap straffes betydelig lavere enn mannedrap. Kvinner får ikke full råderett over barna etter en skilsmisse. Kvinner arver ofte mindre enn menn.»

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart