Bildet viser de optiske sensorene (Foto: Skjermdump fra Deep Optics)
Bildet viser de optiske sensorene (Foto: Skjermdump fra Deep Optics)

Brillerevolusjon fra Israel

Et selskap i Israel utvikler briller som automatisk vil justere styrken etter behov.

Det nystartede selskapet Deep Optics, med base i den israelske byen Petach Tikva, har de tre siste årene jobbet med å utvikle briller som automatisk justerer styrken, og det vil skje på brøkdelen av et sekund.

Brillene, som har fått navnet Omnifocals, vil ha to optiske sensorer og et batteri innebygget i innfatningen, og vil bli tilgjengelig i mange forskjellige utforminger og farger.

Omnifocals-briller (Foto: Deep Optics)
Omnifocals-briller (Foto: Deep Optics)

Sensorene på innsiden av innfatningen vil følge pupillenes bevegelser for å bestemme den eksakte distansen til objektet han eller hun ønsker å fokusere på.

Deretter vil et elektrisk signal bli sendt til et gjennomsiktig lag av flytende krystaller i brilleglasset. Signalet får de flytende krystallene til å endre posisjon slik at lyset blir bøyd. Det gjør at brilleglassets fokus blir endret slik at brukeren kan se klart uansett hvor nært eller langt unna objektet måtte være.

– Brukeren trenger ikke å gjøre noe. Det er nok å bare se gjennom brillene akkurat som med helt vanlige briller, sier medoppfinner og direktør Yariv Haddad i et intervju med MIT Technology Review.

Disse brillene vil bli spesielt nyttige for de som er over 40-50 år gamle og dermed ikke kan se skarpt på leseavstand. Med brillene fra Deep Optics vil det ikke være nødvendig å kjøpe lesebriller eller briller med progressive glass.

Teknologien kan også bli brukt i såkalte VR-briller (kunstig virkelighet) for å redusere eller bli kvitt problemet med at brukerne blir «sjøsyke«.

Yariv Haddad anslår at det vil ta inntil to år før Deep Optics har klar en prototype som kan tas i bruk og testes. Selskapet meldte i mars at de har mottatt rundt fire millioner amerikanske dollar i risikovillig kapital fra investorer, deriblant den franske brilleglassprodusenten Essilor.

De grunnleggende komponentene for en prototype er klare, men det gjenstår mye arbeid med å justere glassene, analysere pupillenes posisjon korrekt og stabilt, og å tilpasse batteri og elektronikk slik at alt får plass i brilleinnfatningen.

 

Video om brillene fra Deep Optics på Youtube.

 

Se video om brillene fra Daily Mail på Youtube.

Kilder: The Algemeiner, MIT Technology Review og Daily Mail.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart