Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Egypt stenger tunneler, Hamas kan angripe Israel

Smuglertunneler på Gaza-stripen, i nærheten av Rafah. (Illustrasjon: Marius Arnesen, flickr.com)
Smuglertunneler på Gaza-stripen, i nærheten av Rafah. (Illustrasjon: Marius Arnesen, flickr.com)
Bensin og andre varer har blitt en mangelvare på Gaza-stripen, på tross av at Israel slipper flere varer gjennom enn før. Egypts krig mot smuglertunneler kan bety at Hamas går til angrep på Israel, skriver Avi Issacharoff.

Myndighetene i Kairo har, etter at Mohammed Morsi og Brorskapet ble styrtet, igjen gjort Hamas til sin fiende. Smuglertunnelene stenges og kontrollen ved grenseovergangen i Rafah er blitt strengere. Selv om Israel åpner opp grenseovergangen mot Gaza for stadig flere varer skaper redusert tilstrømning gjennom tunnelene knapphet på noen varer.

Midtøstenanalytiker Avi Issacharoff i Times of Israel spekulerer i om Egypts krig mot smuglingen og stengingen av 154 tunneler, som også benyttes til å skaffe Hamas og andre terrorgrupper våpen, kan gjøre at Israel blir blandet inn.

Egypt nekter til og med Hamas’ ledere å komme inn i Egypt, noe ikke en gang tidligere president Hosni Mubarak våget å gjøre, mener han. Under Morsi kunne Gaza-regimet nyte godt av å importere bensin fra Egypt på billigsalg til 4,5 kroner literen. Nå er deres eneste mulighet å ta opp igjen kjøpet fra Israel til 10 kroner literen, som gjør det vanskelig for dem å skattelegge bensinen ytterligere.

– Gaza-stripen er i ferd med å bli en tikkende bombe, som kan eksplodere når som helst. Den egyptiske hærens massive operasjoner mot Hamas og deres smugleroperasjoner, som gjør det Israel var så desperate etter å gjøre tidligere, har skapt et potensial for at [konflikt på] Gaza bryter ut. Hamas er beleiret. Gazas økonomi, som i utgangspunktet aldri blomstret, er igjen på vei nedover. Folkets press for å finne en løsning på situasjonen øker, skriver Issacharoff.

Han siterer en anonym analytiker på Gaza, som tror Hamas’ eneste håp nå er å eskalere volden mot Israel i løpet av den neste måneden, selv om de egentlig ikke ønsker det.

– Dette vil dra den internasjonale og den arabiske oppmerksomheten tilbake til Gaza, som ikke noen har interesse av akkurat nå. I tillegg vil det øke presset på Egypt for å få åpnet tunnelene og grenseovergangen ved Rafah, sier kilden.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart