Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

MIFF i VG Helg: Mur som beskyttelse

Faksmile fra VG Helg 21. desember 2013.
Faksmile fra VG Helg 21. desember 2013.
VG Helg kaster seg på bølgen med å formidle angrep mot verdens eneste jødiske stat i forbindelse med en kristen høytid. Men VG lar også MIFF komme med motsvar.

Et barn er født i Betlehem, er overskriften på VG Helgs reportasje 21. desember. «Palestinas høygravide kvinner hindres i dag av murer, kontrollposter og trange fødestuer,» heter det i ingressen.

Helt til slutt av en bildereportasje over ti sider, gjengir VG Helg én spalte med MIFFs svar på noe av kritikken mot Israel. Svarene ble gitt før vi hadde lest reportasjen, men vi fikk referert noe av innholdet i intervjuet med journalist Guro Hoftun Gjestad i VG for noen uker siden.

Jordmor-nettverket som VG Nett bruker som sin hovedkilde, blir støttet fra Norge av konen til Odd Karsten Tveit, NRK-journalisten som gjennom en årrekke har utmerket seg med åpen anti-israelsk rapportering.

—- Her følger gjengivelsen av Hoftun Gjestads intervju med Conrad Myrland i MIFF. —-

 

MUR SOM BESKYTTELSE

Israel kontrollregime ble opprettet for å stanse en tsunami av terror, og har i stor grad oppnådd dette, mener Conrad Myrland i organisasjonen Med Israel for fred (MIFF).

Av Guro Hoftun Gjestad, VG

– Jeg reagerer veldig sterkt på at VG kobler denne moderne konflikthistorien med bibelhistorien. Det føyer seg inn i en lang europeisk-kristen tradisjon med angrep mot jøder, særlig i forbindelse med kristne høytider. Det lever fortsatt jøder som husker angrepene under påskehøytidene. Nå er det verdens eneste jødiske stat som blir svertet med religiøse overtoner, sier Myrland.

Han mener dessuten at hele situasjonen blir snudd på hodet i slike fortellinger.

– Josef og Maria var jo jøder. Om en jøde fra Nasaret-området hadde prøvd å komme til Bethlehem i dag, hadde det vært trusselen fra militante nasjonalister og islamister i Bethlehems-området som hadde vært trusselen mot hans liv, ikke israelske soldater.

Helt siden den andre intifadaen har det vært forbud for israelske statsborgere å dra inn i de palestinske selvstyreområdene på grunn av sikkerheten, i frykt for at palestinerne angriper og kidnapper.

– Skapes det et skremmebilde av palestinerne som brukes politisk i konflikten?

– Heldigvis er sikkerhetssituasjonen i dag bedre enn den var for ti år siden, da forbudet ble innført. I dag kan det kanskje oppleves som overforsiktighet fra Israels side, ettersom terroren har gått så mye ned. Men hvorfor har den gått så mye ned? Jo, fordi man har fått en mer avklart grense med barrieren.

– Mener du muren er riktig?

Muren er bygd der det har vært skutt inn mot jødisk bebyggelse, og den har bidratt til å redusere terroren israelerne opplever i sin hverdag betydelig.

– Tror du ikke at alle sikkerhetstiltakene også kan bidra til aggressivitet og trigge terrorhandlinger?

– Det trigger vel ikke terror at vi nordmenn må kontrolleres i sikkerhetskontrollen på flyplassene?

– Nei, men det palestinerne opplever gjennomsyrer jo hverdagen i større grad?

– Vi nordmenn har ikke opplevd å leve i den voldsomme terrorstormen israelerne opplevde på begynnelsen av 2000-tallet. I mars 2002 ble 130 israelere drept i terrorhandlinger på én måned.

– Hvor mange palestinere ble drept?

– Etter dette rykket israelerne inn i de største byene på Vestbredden, og i kampen mot de militante palestinere ble dessverre også ikke-involverte palestinere drept. Men man fordeler ikke ansvar og skyld ut i fra sammenligning av dødstall. Noen få norske soldater er drept i Afghanistan, våre har tatt livet av noen tusen.

– Kan du forstå de som hevder at palestinerne lever ufritt innenfor sitt eget land?

– Jeg kan forstå at det er vanskelig å måtte gå gjennom disse sjekkpunktene. Etter at voldstrusselen er blitt redusert, er også flere sjekkpunkter stengt. Men det er trist når soldater nedverdiger folk som går gjennom kontrollene. Derfor er det bra at internasjonale organisasjoner holder oppsyn med det som skjer på sjekkpunktene. Samtidig er det viktig at palestinerne ikke kan ta seg inn i Israel med eksplosiver.

– Er det ikke et fåtall palestinere som ønsker å ta seg inn i Israel med eksplosiver?

– Jo, og fortsetter det som i dag, med nedgang i terroren, er det selvsagt ikke ønsket fra israelernes side å fortsette å bruke milliarder av kroner på disse sikkerhetsanordningene. Men hele kontrollregimet kom av en grunn, alle de væpnede angrepene. Før den første intifadaen var det tilnærmet ingen kontroller slik vi ser det i dag.

– I VG Helgs artikkel fortelles det historier om kvinner som er blitt hindret på vei til fødsel. Hvordan forholder MIFF seg til slike historier?

– Som firebarnsfar er det ikke vanskelig for meg å ha dyp sympati med alle som mister barn. Skjebnen til disse kvinnene har selvsagt ikke vært et ønske fra Israels side, men under den andre intifadaen var det en mengde eksempler på eksplosiver som ble smuglet i ambulanser og væpnede menn som kledde seg ut som gravide kvinner. Derfor ble det ikke utført kontroller av ambulanser for å ta liv, men for å redde liv.

—- Sitat fra VG Helg slutt —-

Hva synes du om VG Helgs reportasje og vinkling? Skriv din mening i kommentarfeltet.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart