Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Det israelske forsvarets mannskaper er nå utenfor Gaza. (Foto: IDF / Flickr.com)
Det israelske forsvarets mannskaper er nå utenfor Gaza. (Foto: IDF / Flickr.com)

IDF er ute av Gaza

Tirsdag morgen klokken åtte lokal tid begynte en 72 timer lang våpenhvileavtale mellom Hamas og Israel. Før dette trakk Israel ut alle sine bakkestyrker fra Gaza.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Mandag kveld ble det kjent at både Hamas og de israelske myndighetene hadde akseptert det egyptiske våpenhvileforslaget, som først innebærer en 72 timer lang betingelsesløs våpenhvileperiode, og deretter indirekte forhandlinger i Kairo, uten forhåndsbestemte utfall. Israels statsminister Benjamin Netanyahu har tidligere uttalt at et slikt våpenhvileforslag ikke kunne aksepteres før trusselen fra terrortunnelene mellom Gaza og Israel var eliminert. IDF oppdaget i løpet av Gaza-operasjonen 32 tunneler som ville gjort terrorister fra Gaza i stand til å ta seg inn i Israel. Etter at disse tunnelene var ferdig destruert mandag, aksepterte Israel det egyptiske forslaget, forklarer Times of Israel.

 

Rakettangrep under tilbaketrekkingen

Tirsdag morgen, kort tid før våpenhvileperioden inntraff klokken åtte lokal tid, kom meldingen om at samtlige israelske bakkemannskaper ville bli trukket ut fra Gaza før våpenhvilen.

Parallelt med den israelske tilbaketrekkingen avfyrte terrorister i Gaza en rekke raketter og granater mot Israel, melder Ynetnews.com. Rakettangrepene tirsdag morgen rammet både det sørlige Israel og Sentral-Israel, så vel som Jerusalem-området. Alarmen gikk i mange deler av landet like før klokken åtte. Rakettforsvarssystemet Iron Dome avskjærte to raketter over Kiryat Malachi, en over Beersheba, to over Ashdod og en over Sentral-Israel. Biter fra en avskåret rakett falt ned i en av Jerusalems hovedgater. Fire raketter eksploderte i Netivot, tre i Jerusalem-området, en i et jordbruksområde i Sdot Negev, der to drivhus ble ødelagt, og en i et hjem i Beit Sahur i nærheten av Betlehem. En rekke sørisraelske byer ble også angrepet. Seks hus i Sdot Negev ble skadet av granater.

 

Står parat ved grensen

Troppene som nå er ute av Gaza har blitt beordret til bli stående på den israelske siden av grensen i beredskap, i tilfelle Hamas bryter våpenhvilen.

– Hvis Hamas angriper, vil vi svare. Slik IDF ser på det, er Operation Protective Edge ikke over klokken åtte, sier en talsmann for det israelske forsvaret.

IDF opplyser å ha angrepet 4.800 terrorbaser i løpet av de første 28 dagene av militæroperasjonen. 82.000 reservesoldater har vært innkalt.

Ifølge IDF var 900 av de drepte i Gaza stridende terrorister. De Hamaskontrollerte helsemyndighetene i Gaza hevder at totalt 1.900 mennesker er drept, og de holder fast ved påstanden om at de fleste av dem var sivile.

Hamas-representanter uttalte tirsdag til den libanesiske avis Al-Akhbar, som er samarbeidspartner med Hizbollah, at de væpnede styrkene til Hamas er bundet av våpenhvilen, men at de ”ikke vil være redde for å respondere mot enhver infiltrasjon eller bakkeoperasjon, selv om det skulle måtte innebære å operere utenfor grensen”.

 

100 raketter mandag

Natt til tirsdag var fri for rakettangrep fra klokken ett og frem til morgenen, skriver Times of Israel. I løpet av mandag skal nesten 100 raketter blitt avfyrt fra Gaza.

Under den syv timer lange humanitære våpenhvilen som Israel proklamerte fra klokken ti til klokken 17 mandag, skal 31 raketter ha blitt avfyrt ifølge Channel 2. Det første bruddet på våpenhvilen kom etter drøye tre timer, da raketter falt over Hof Ashkelon like etter klokken 12.

To israelske soldater ble såret da en granat eksploderte i nærheten av troppenes samlingssted ved grensen.

 

USA: – Nå er det opp til Hamas

USA ønsker velkommen den egyptiske våpenhvileplanen, og den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Tony Blinken sier til CNN at det nå er opp til Hamas å velge å overholde avtalen.

– Israel har oppnådd sine viktigste mål i Gaza. De har tatt seg av tunnelene. De er i stand til å ta seg av rakettangrepene fra utsiden av Gaza om de må. Byrden ligger på Hamas, om å demonstrere at de kan leve opp til våpenhvileavtalen. Da vil det være en mulighet for å oppnå en mer varig våpenhvile, og gå inn på noen av de underliggende problemene, sa han, og pekte på både Israels sikkerhetsbehov og behovet for utvikling i Gaza.

Denne videoen gir en kortfattet oppsummering av konflikten med Hamas den sisten måneden:

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart