Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Iran-støttede opprørere på fremmarsj i Jemen

Jemens hovedstad San'a er i praksis overtatt av shiamuslimske opprørere. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Jemens hovedstad San'a er i praksis overtatt av shiamuslimske opprørere. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Iran-støttede ekstremister er i ferd med å ta makten i Jemen. Det bør vekke bekymring i Israel, skriver Midtøsten-analytiker og journalist Avi Issacharoff i Times of Israel.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu uttalte senest søndag at atomtrusselen fra Iran er en langt større trussel mot verdensfreden enn Islamsk Stats herjinger. Og regimet i Iran er på offensiven for å styrke sine alliansepartnere i hele Midtøsten-regionen. Det nyeste og mest dramatiske eksempelet på dette er det som nå skjer i Jemen. Mens verdenssamfunnets øyne har vært rettet mot den brutale krigen IS fører mot de kurdiske styrkene i Kobani, den syriske byen på grensen mellom Tyrkia og Syria, har nemlig en av Irans fremste allierte i Midtøsten kunnet gå langt i å ta over makten i Jemen – uten at det har vakt nevneverdig oppsikt i vestlige medier.

 

Shiamuslimske opprørere

Det er opprørere fra den shiamuslimske trosretningen Houthi, som utgjør 30 prosent av befolkningen i Jemen, som er på fremmarsj. De har lenge kjempet for større grad av selvbestemmelse i områdene nordvest i landet der de står sterkest, men etter at landets mangeårige president Ali Abdullah Saleh gikk av i 2011, har de gått inn for å overta makten i hele Jemen. I høst har de kommet bemerkelsesverdig nær dette målet.

21. september tok Houthi-tilhørerne i stor grad kontroll over Jemens hovedstad Sanaa, der de har fått gjennomslag for en midlertidig teknokratregjering.

Tirsdag 14. oktober tok Houthi kontrollen over den strategiske havnebyen Hodeida.

Det rapporteres om at Houthi har funnet nært samarbeid og støtte hos den iranske revolusjonsgarden og de shiamuslimske al-Quds Brigadene. Deres allianse med Iran kan leses om hos flere arabiske og enkelte internasjonale medier, som World Tribune.

 

Kan utgjøre ny fare for Israel

Dette burde vekke bekymring i Israel, skriver Avi Issacharoff i Times of Israel. Denne artikkelen bygger på hans analyse av situasjonen. Han viser til at Jemen med sin strategiske beliggenhet kontrollerer en viktig transportvei for israelsk eksport og import, nemlig vannveien fra Rødehavet til Det indiske havet, Bab al-Mandab. Dersom den iranske revolusjonsgarden skal være nærværende ved stredet som forbinder de to havene, vil det kunne resultere i betydelige problemer for israelske skip som ønsker å passere, skriver Issacharoff. Han viser til at palestinske terrorgrupper på 1970-tallet angrep israelske skip som passerte gjennom Bab al-Mandab, og mener det kan tenkes at Iran vil forsøke den samme taktikken gjennom Houthi-gruppen.

 

Usikker fremtid for Yemen

Houthi-shiaene møter sterk motstand fra sunnimuslimske ekstremistgrupper som al-Qaida. For eksempel ble en Houthi-demonstrasjon i hovedstaden Sanaa angrepet av en selvmordsbomber forrige torsdag, og 47 personer ble drept. Og som om ikke dette gjorde bildet komplisert nok: Samme dag som Hodeida ble inntatt av Houthi-styrkene gikk separatistgrupper i sør til massedemonstrasjon for å kreve løsrivelse og gjenopprettelse av den tidligere republikken Sør-Jemen. Det er altså ikke noe entydig svar på hva som blir Jemens fremtidskurs.

Det som likevel er tydelig er at Irans shiamuslimske allianse forsøker med sin fulle styrke å bane seg vei fremover flere steder i Midtøsten-regionen, og at Jemen har blitt det nyeste og tydeligste eksempelet på dette. Issacharoff skriver: ”Under Houthi-demonstrasjonene dukker det opp slagord som høres ut som de er tatt rett ut fra den iranske islamske revolusjonens ordbok – ”død over Amerika”, ”død over Israel”, og ”forbannet være jødene”.”


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart