Kringkastingsrådet behandlet i dag fire saker som gjaldt NRKs Midtøsten-dekning. En av sakene gjaldt intervjuet som ble gjort med den israelske historikeren Benny Morris i programmet Urix av programleder Gry Blekastad Almås 25. september. Morris var i Norge i forbindelse med utgivelsen av boken «1948. Den første arabisk-israelske krigen», som i høst ble utgitt på Dreyer forlag i samarbeid med MIFF. Styreleder Morten Fjell Rasmussen var til stede i studio hos NRK da opptaket ble gjort. Etter sendingen klaget MIFF programmet inn for Kringkastingsrådet.
– Hadde ikke store forhåpninger
Da saken kom opp i dagens møte, ble den bare referert stikkordsmessig av ordstyrer og rådsleder Per Edgar Kokkvold, og deretter lagt bort uten debatt, kommentarer eller forslag til uttalelser fra rådet. Kokkvold konstaterte at programleder Almås hadde gitt rådet et tilfredsstillende tilsvar på klagen, men tilsvaret hennes ble ikke referert offentlig.
– Jeg hadde egentlig ikke veldig store forhåpninger i denne saken. Skulle klagen fått en rettferdig behandling, ville det måttet vært fagfolk som behandlet den, og Kringkastingsrådet er jo ikke et fagorgan for Midtøsten-historie, sier MIFFs styreleder Morten Fjell Rasmussen.
– Det inntrykket jeg sitter igjen med er at rådet, i likhet med NRK, manglet kompetanse til å resonnere meningsfullt om klagen, og derfor kjøpte NRKs fremstilling av saken, sier han.
– Morris’ forskning presentert unøyaktig og ukorrekt
Hovedanliggendet i klagen fra MIFF handlet om at Morris’ forskning ble presentert unøyaktig og ukorrekt på norsk. Underveis i opptaket ble Morris dessuten ikke orientert om hva som ble sagt på norsk, før han ble han bedt om å kommentere uttalelsene.
– NRK brukte et helt program på å gi en tendensiøs og unøyaktig fremstilling av historien, sier Rasmussen.
– De hevdet at sionistene i 1948 iverksatte terror og massakrer for å få et forsvarsløst og fredelig palestinsk folk til å flykte. Benny Morris, som er anerkjent som verdens fremste ekspert på området, har dokumentert at det ikke var slik, likevel ble Morris brukt som sannhetsvitne på det motsatte. Morris fikk delvis anledning til å imøtegå fremstillingen i programmet, men da han naturlig nok ikke forstår norsk, var han jo langt på vei uvitende om hvordan hans egen forskning ble fremstilt. Dette burde Kringkastingsrådet slått fast at er problematisk, mener Fjell Rasmussen.
– Forskjellig behandling av parallelle saker
Det andre anklagepunktet fra Miff var at NRK brøt helt uvarslet med sitt forhåndspremiss for intervjuet.
– Et problem med innslaget var at NRK, i strid med de signalene de hadde gitt på forhånd, ba en ikke-fagmann om å kommentere ekspertens historiefremstilling, forklarer Rasmussen.
– Tidligere i dagens møte ga Kringkastingsrådet sterk kritikk til NRK for å ha benyttet en ikke-fagmann på tilsvarende måte i en annen sak, men i denne saken syntes tydeligvis ikke rådet og rådets leder Per Edgar Kokkvold at det gjorde så mye. Men også Midtøsten-historie er et fagområde som skal tas på alvor, nettopp mangelen på presis historiefremstilling er et hovedproblem som er med på å vedlikeholde konflikten. Det burde være en tankevekker for Kringkastingsrådet at to parallelle saker ble behandlet så forskjellig, mener han.
De andre sakene i dagens møte i Kringkastingsrådet som angikk Midtøsten-dekningen, var Supernytts reportasje fra Vestbredden 2. desember, som også ble klaget inn av Miff, samt Urix’ intervju med den amerikanske anti-Israel aktivisten Max Blumental, som uimotsagt fremførte 16 løgner. I tillegg ble det nevnt en klage på et innslag av Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen. Rådet vedtok ikke noen samlede uttalelser om noen av disse sakene.