Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Netanyahu på talerstolen under Utenriksdepartementets konferanse for utenlandske ambassadører søndag 31. januar. (Foto: GPO / Flickr.com)
Netanyahu på talerstolen under Utenriksdepartementets konferanse for utenlandske ambassadører søndag 31. januar. (Foto: GPO / Flickr.com)

Netanyahu med kraftig advarsel til Hamas

Israels statsminister advarer om at dersom Hamas angriper Israel fra terrortunneler, kan de vente seg enda kraftigere reaksjoner enn under Gaza-krigen sommeren 2014.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

– Hvis vi blir angrepet fra tunneler i Gaza, vil vi reagere med stor kraft mot Hamas, mye sterkere enn under ”Operasjon Skarp Beskyttelse”, uttalte statsminister Benjamin Netanyahu søndag ifølge Ynetnews.com.

”Operasjon Skarp Beskyttelse”, eller ”Operation Protective Edge”, er navnet på Israels militæroperasjon i Gaza sommeren 2014. Netanyahu kom med uttalelsen i en tale på en konferanse i regi av utenriksdepartementet.

– Israel arbeider metodisk og bruker sunn dømmekraft overfor alle trusler, inkludert den fra Hamas. Vi bruker både offensive og defensive metoder, sa statsministeren.

Han la til at han forventer at budskapet hans blir forstått ”både lokalt og globalt”.

– Jeg håper det ikke kommer så langt som til dette. Men våre offensive og defensive evner utvikler seg raskt og jeg vil ikke anbefale noen å teste oss, sa han.

 

Forsvaret: – Vi gjør alt som er mulig

Lederen for det israelske forsvarets Gaza-divisjon, brigadegeneral Itay Virov, møtte politiske ledere fra lokalsamfunnene ved Gaza-grensen søndag kveld for å forsikre dem om at forsvaret tar tunneltrusselen på alvor.

– Vi er i en bedre situasjon nå enn før ”Operasjon Skarp Beskyttelse. Vi er klar over farene, legger ned en stor innsats og sparer ikke på noen utgifter for å kunne lokalisere tunnelene, sa han i møtet.

– Vi arbeider ut fra en antakelse om at Hamas fortsetter å grave. Vi har ikke noen generell løsning på hvordan vi skal identifisere tunnelene, men vi arbeider ustanselig for å finne dem, fortsatte han.

Lokale ledere etterlyser at landets myndigheter skal fullføre utbyggingen at et høyteknologisk underjordisk sikkerhetsgjerde med sensorer som skal kunne avdekke forsøk på å bygge tunneler. De viser til at det ikke er øremerket penger til det kostbare prosjektet i det nåværende forsvarsbudsjettet.

– Jeg kan bare si at vi gjør alt som er mulig for å respondere mot den underjordiske trusselen, sa Virov.

 

Herzog etterlyser angrep mot terrortunnelene

Også fra opposisjonen i Knesset tas det nå til orde for sterke reaksjoner mot Hamas.

– Det israelske forsvaret bør bombe tunnelene som graves av Hamas-terrorister inn på israelsk område, sa opposisjonsleder Isaac Herzog fra Zionist Union søndag, ifølge Times of Israel.

Han kritiserer Netanyahu-regjeringen for å ha vært for lite handlekraftig i møte med tunneltrusselen den senere tiden.

– Den politiske ledelsen må komme med et klart offentlig svar til sine innbyggere. De må slutte å nøle. De må instruere IDF til å bombe tunnelene og ødelegge denne trusselen, særlig hvis det finnes tunneler som allerede har krysset grensen til Israel, sa Herzog.

 

Rapporter om tunnelbygging

I forrige uke uttalte en kilde i forsvaret at Hamas’ væpnede styrker nå er klare til nye angrep mot Israel.

– Terrororganisasjonen Hamas, som har makten i Gaza, har gjenoppbygget sine tunneler og rakettlagre og er forberedt for nye kamphandlinger mot Israel, sa han.

Samme uke ble det kjent at syv Hamas-terrorister mistet livet da en tunnel brøt sammen mens de arbeidet med å grave den ut. Tunnelen skulle føre fra Gaza til Israel, for å gjøre det mulig for terrorister å infiltrere landet. Under begravelsen av de syv uttalte Hamas-leder Ismail Haniyeh:

– Øst for Gaza by graver helter seg gjennom steiner og bygger tunneler. Og mot vest eksperimenterer de med raketter hver dag. Motstanden fortsetter sin ferd mot frigjøring av landet.

Lokale innbyggere på den israelske siden av Gaza-grensen forteller at de hører gravelyder under bakken der de bor, og at de noen ganger kan kjenne bakken riste under seg.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart