Det som ser ut til å bli en maktkamp innenfor de palestinske myndighetene over hvem som skal bli president Mahmoud Abbas’ etterfølger, kan få alvorlige konsekvenser for Israel. Det kommer frem i Times of Israel mandag 28. november.
– Israel burde forberede seg på en ny terrorbølge forårsaket av ustabile forhold på Vestbredden, advarer lederen for IDFs militære etterretning.
Da generalmajor Herzl Halevi talte ved en lukket konferanse på universitetet i Tel Aviv, sa han at det neste året «vil bli preget av ustabilitet i de palestinske myndighetene». Halevi føyde til at det vil bli en rekke «elementer som utfordrer Abbas’ ledelse mens Hamas prøver å tjene på det.»
– Resultatet vil være en utfordrende virkelighet i Judea og Samaria, uttrykte Halevi.
Han forklarte at antall terrorangrep har gått drastisk ned de siste månedene. Det er for det meste grunnet store konsekvenser for palestinerne og fordi Israel bekjemper angriperne, mens de unngår å bruke kollektiv avstraffelse.
Forrige uke led Israel seg gjennom flere buskbranner, og det er sikkert at flere av dem ble stiftet med vilje, ifølge israelske sikkerhetstjenester. Det spekuleres i om dette er en ny form for terror, eller en såkalt «brannstiftelsesintifada», mens andre mener det ikke er så alvorlig.
Rundt 30 personer, for det meste palestinere, men også flere israelske arabere, har blitt hentet inn til avhør angående brannene.
– Israel kommer til å finne en måte å håndtere brannangrepene på, men det vil bare komme nye form for angrep. Det kommer i bølger og vi må være forberedt, sa generalmajoren.
Halevi mente også at Israel kan være optimistisk angående forholdet til arabiske land, slik som Saudi Arabia og De forente arabiske emirater. Han la vekt på at Israel og de sunni-muslimske landene har felles interesser.
-Hvilken retning disse forholdene tar, er et annet spørsmål. Men Israels største mulighet de kommende årene er å satse på å utvikle samarbeid med disse landene, sa Halevi.
Allikevel advarte generalmajor om er utvikling av «religiøs ekstremisme» i Tyrkia under president Recep Tayyip Erdogan.
På tross av fornyelsen av samarbeidsforholdet med Israel i år, og tilnærmingen etter seks år med bitterhet, tror Halevi at Israel burde være forsiktig.
Videre forventer Halevi at Irans president, Hassan Rouhani, kommer til å beholde jobben etter i valget i 2017.
Når det gjelder borgerkrigen i Syria, sier Halevi at det ikke ser ut til at det er noen ende i sikte.
– Selv om det er mulig at en avtale kan oppnås, er sjansen for at den blir iverksatt svært lav, mente den israelske generalmajoren.
Halvei advarte om muligheten for at Iran og terrorgruppa Hizbollah kommer til å styrke sin militære kapasitet.
I tillegg burde Israel bekymre seg for at IS kommer til å fremstå som en trussel.
– Den islamske staten (IS) ser ut til å svekkes, og har lidd store tap. Det ser allikevel ut til at de bygger opp styrkene sine, påpekte Halevi.
– Israel må være forberedt.