Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hamas avviser midlertidig våpenhvile, stans i forhandlinger om gisler

Hamas-leder Yahya Sinwar viser seg offentlig under en markering i Gaza 24. mai 2021. (Foto: Flash90)
Etter at FNs sikkerhetsråd vedtok en resolusjon mandag 25. mars, har forhandlingene om løslatelse av gisler havarert.

FNs sikkerhetsråd vedtok 25. mars resolusjon 2728. 14 medlemsland stemte for resolusjonen, USA avstod fra å stemme. Tidligere har Washington brukt sin vetorett til å stanse resolusjoner. Russland og Kina har brukt sin vetorett til å blokkere resolusjonstekster som har fordømt Hamas.

Resolusjonsteksten krever en umiddelbar våpenhvile i løpet av Ramadan, som kan lede til en varig våpenhvile. Avtalen krever også umiddelbar og betingelsesløs løslatelse av gislene, noe som statsminister Jonas Gahr Støre unnlot å nevne da han skrev om resolusjonen på X. Sikkerhetsrådet understreker at det er stort behov for å øke humanitær hjelp til sivile på hele Gaza-stripen.

Mandag kveld reagerte Hamas på FN-resolusjonen med å avvise en midlertidig våpenhvile. Hamas meldte at de står fast på sine krav som har satt forhandlingene om gisler i stampe de siste ukene. Hamas krever en permanent våpenhvile, full israelsk tilbaketrekning fra Gaza, tilbakevending for interne flyktninger på Gaza-stripen og en «virkelig» utveksling av «fanger». Dette er krav som er helt urealistiske for Israel. Israel har som mål med krigen å ødelegge Hamas sin evne til å utgjøre en militær trussel og å kunne styre Gaza. Så lenge dette ikke er oppnådd, vil ikke Israel gå med på en permanent våpenhvile.

7. oktober 2023 brøt Hamas en våpenhvile og satte i gang en stor invasjon av Israel hvor 1200 israelere ble brutalt massakrert. Hamas-terroristene hadde planer om å rykke dypere inn i Israel, til Tel Aviv og Dimona, men ble stort sett stanset i sine herjinger i grenseområdet i løpet av det første døgnet av angrepet.

Statsministerens kontor i Israel kritiserer USA for ikke å ha avvist FN-resolusjonen med et veto.

– Dette gir Hamas håp om internasjonalt press som vil gi dem en våpenhvile uten å løslate de israelske gislene, uttaler statsministerens kontor.

Før FN-resolusjonen sa israelske tjenestepersoner at det var 50 prosent sjanse for enighet om en ny gisselavtale med Hamas. Israel sa seg villig til å løslate 800 palestinske terrorister mot 40 gisler. Nå har tydeligvis FN-resolusjonen styrket Hamas i troen på at de kan vente seg en bedre avtale.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart