FNs sikkerhetsråd vedtok 25. mars resolusjon 2728. 14 medlemsland stemte for resolusjonen, USA avstod fra å stemme. Tidligere har Washington brukt sin vetorett til å stanse resolusjoner. Russland og Kina har brukt sin vetorett til å blokkere resolusjonstekster som har fordømt Hamas.
Resolusjonsteksten krever en umiddelbar våpenhvile i løpet av Ramadan, som kan lede til en varig våpenhvile. Avtalen krever også umiddelbar og betingelsesløs løslatelse av gislene, noe som statsminister Jonas Gahr Støre unnlot å nevne da han skrev om resolusjonen på X. Sikkerhetsrådet understreker at det er stort behov for å øke humanitær hjelp til sivile på hele Gaza-stripen.
Mandag kveld reagerte Hamas på FN-resolusjonen med å avvise en midlertidig våpenhvile. Hamas meldte at de står fast på sine krav som har satt forhandlingene om gisler i stampe de siste ukene. Hamas krever en permanent våpenhvile, full israelsk tilbaketrekning fra Gaza, tilbakevending for interne flyktninger på Gaza-stripen og en «virkelig» utveksling av «fanger». Dette er krav som er helt urealistiske for Israel. Israel har som mål med krigen å ødelegge Hamas sin evne til å utgjøre en militær trussel og å kunne styre Gaza. Så lenge dette ikke er oppnådd, vil ikke Israel gå med på en permanent våpenhvile.
7. oktober 2023 brøt Hamas en våpenhvile og satte i gang en stor invasjon av Israel hvor 1200 israelere ble brutalt massakrert. Hamas-terroristene hadde planer om å rykke dypere inn i Israel, til Tel Aviv og Dimona, men ble stort sett stanset i sine herjinger i grenseområdet i løpet av det første døgnet av angrepet.
Statsministerens kontor i Israel kritiserer USA for ikke å ha avvist FN-resolusjonen med et veto.
– Dette gir Hamas håp om internasjonalt press som vil gi dem en våpenhvile uten å løslate de israelske gislene, uttaler statsministerens kontor.
Før FN-resolusjonen sa israelske tjenestepersoner at det var 50 prosent sjanse for enighet om en ny gisselavtale med Hamas. Israel sa seg villig til å løslate 800 palestinske terrorister mot 40 gisler. Nå har tydeligvis FN-resolusjonen styrket Hamas i troen på at de kan vente seg en bedre avtale.