Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Arbeider tiden for Israel?

I januar var det en konferanse i Herzliyah i Israel. Til stede var nesten hele toppsjiktet i Israel. Det er en begivenhet som er i ferd med å bli årlig. I år var temaet Situasjonen m.h.t. nasjonal styrke og sikkerhet. Blant de tilstedeværende var statsminister Ehud Barak, president Moshe Katsav, toppfolkene i forsvaret og mange andre.

Binyamin Netanyahu
Regjeringen Barak fører sin politikk ut fra at det nå er et «vindu for fred» som snart blir lukket. Men tidligere statsminister Binyamin Netanyahu, som holdt ett av hovedforedragene på konferansen, var ikke enig i det. Han mente at de arabiske regimene representerer et system som er på vei ut. Han tror at høyteknologi-revolusjonen vil frata diktatorene en av de viktigste redskapene til å kontrollere sin befolkning. «Tyrannene hadde sin styrke i å kunne undertrykke informasjonsflommen til sitt folk. Nå er verden omgitt av satellitter.
Dermed kan folk mer og mer gå utenom regjeringens informasjonskontroll. Netanyahu sa at å se på amerikansk «søppel» på TV kan få folk med strenge regimer til å bli forbrukere som er urolige og håpefulle.

Derfor, sa Netanyahu: Heller enn å forhaste seg med skjøre fredsavtaler med upålitelige partnere, vil det være mye klokere å vente til den uavvendelige prosessen med demokratisering framskaffer naboer som Israel til slutt kan inngå langt mer stabile forhold til enn det som er mulig akkurat nå. I mellomtiden må sterke militære og økonomiske tiltak treffes for å gjøre slutt på den palestinske voldsbølgen og skape stabilitet. De må se sine viktigste interesser truet.

Men selv i beste fall vil ikke Midtøsten bli noen Edens hage. Vi bør ikke se på absolutt fred og full krig som de eneste alternativene. Virkeligheten er gråere – en kald fred.

Ariel Sharon
Likuds statsministerkandidat, Ariel Sharon, mente også at tiden arbeider imot de aggressive kreftene i den arabiske verden. Det vil bli en global oppvarming som vil redusere energibehovet. Sør-Korea vil snart masseprodusere elektriske biler. Alt dette er faktorer som vil bidra til å senke oljeprisen. Det vil svekke de arabiske statene og redusere presset på Israel. Det vil bli en demokratiseringsprosess som også vil hjelpe. – Sharon trodde derfor at «vinduet av muligheter» heller ville åpne enn lukke seg etter som tiden går.

Dan Meridor
Dan Meridor (politiker i sentrumspartiet, tidligere Likud) mente at den teknologiske utviklingen også har negative sider. Trusselen om elektronisk terror er svært reell, sa han. Likeså gjør satellitter og annen moderne teknologi at det er vanskeligere å holde noe hemmelig. Israel har tidligere basert mye av sin militære styrke på evnen til å lure motparten. Nå blir det vanskeligere. Situasjonen krever toppfolk i de militære styrkene.

Shaul Mofaz
Den militære øverstkommanderende i Israel, Shaul Mofaz, var inne på akkurat dette siste. Han sa at med de høye lønningene som høyteknologien betaler, er det svært vanskelig for forsvaret å konkurrere om de beste folkene. Han sa også at langt- og kortrekkende raketter er en stor trussel mot Israel. Syria, Iran trolig Irak vil representere en større og større trussel på dette feltet, sa han. Men han sa at Israel har fordeler: Teknisk overlegenhet og (tross alt) høyt kvalifiserte folk. Det gjør det mulig for Israel å få stor ildkraft ganske rimelig.

Uri Savir
En av talerne var Uri Savir, medlem av Knesset for sentrumspartiet. Han står på partiets ytre venstre fløy og tilhører pådriverne for den nåværende «fredsprosessen». Hans foredrag var derfor noe oppsiktsvekkende. Han sa at den framtredende rollen USA har spilt (og som regjeringen Barak har oppmuntret til), har undergravet Israels evne til å avskrekke. «Jo sterkere araberne oppfatter at USA trekker Israel etter seg, jo mer vil Israels stilling i regionen svekkes.» På den andre siden blir Israel styrket av at den arabiske verden generelt oppfatter båndene mellom Israel og USA som sterke.

Savir sa ellers at det ikke foregår noen demokratisering i vestlig forstand i nabolandene. Men herskerne må ta mer hensyn til hva befolkningen mener.

Etterretning
Lederen for Israels mest kjente etterretningsorganisasjon, Mossad, holdt foredrag, etter at det nylig ble tillatt for ham å stå fram med navn. Han heter Ephraim Halevy. Hans hovedpoeng var at Israel må se på sikkerheten ikke bare for sine egne borgere, men også for jøder over hele verden.

En annen etterretningsmann, Amos Gilad, sa at Arafat ikke har mistet kontrollen. Han lar bare volden fortsette fordi han tror at han tjener på den. Han sa også at man bør lytte til hva de palestinske lederne sier, for de gjennomfører det.

Uzi Dayan, nasjonal sikkerhetsrådgiver, fortalte om et besøk i bydelen Gilo i Jerusalem. Den blir ofte beskutt fra Beil Jalla, som er under Arafats område. Der hadde han truffet en tidligere fallskjermsoldat som sa at han var lei av skyting og ville flytte. Da tok en kvinne med russisk aksent ordet. «Jeg har ikke vært i fallskjermtroppene,» sa hun, «men jeg vil bli værende her.» Denne holdningen mente Dayan var det viktigste for Israels sikkerhet.

 

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart