Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Flere yeshiva-studenter

De teologiske høyskolene i Israel blir kalt yeshivaer. Ifølge statistikken økte antallet studenter på yeshivaene med 6,1 % høsten 2001.

Det virker kanskje ikke så oppsiktsvekkende. Men når vi hører hvor mange studenter det er tale om, blir tallene utrolige: 221.300 personer (de aller fleste menn) studerer teologi ved høyskoler i Israel!

I de 10 foregående månedene økte tallet med bare 100. Men nå har det altså vært en sterk vekst. Det fører til sterke reaksjoner og stor mistenksomhet fra sekulære israelere. Det har flere grunner:

a) Disse studentene slipper militærtjeneste. Andre mannlige israelere må gjøre 3-4 års militærtjeneste, deretter er det «rep» hvert år til de er ca. 50 år gamle. Dette slipper altså yeshiva-studentene.

b) Studentene utfører ikke lønnet arbeid. De er i alderen 18 år og oppover til over 40 år gamle. Og haredim (de ultra-ortodokse, som utgjør hovedmengden av de aktuelle studentene) er kjent for å få mange barn. Kombinasjonen av å ha store barneflokker og ikke ha lønnet arbeid betyr fattigdom. (Se artikkelen «Fattige haredim«) Men for den sekulære befolkningen betyr denne befolkningen store utgifter til ulike støtteordninger og til barnetrygd.

De sekulære partiene er skeptiske til tallene fra yeshivaene. Mest skeptisk av alle er Shinui-partiet, som har kampen mot haredim som sin viktigste kampsak. Meretz-partiet, som ligner mye på det norske SV, er også skeptisk. Det har hendt før at yeshivaer har meldt inn for mange studenter for å få større støtte.

De er ikke minst skeptiske til en opplysning om at en betydelig del av økningen skyldes utenlandske jøder som kommer til Israel for å studere et år. Det har vært lite av slike studenter etter at den andre intifadaen begynte i september 2000. Og slike studenter har ikke egentlig krav på støtte heller.

Men Sharon trenger, som tidligere statsministre har gjort, støtte fra haredi politikere for å få flertall i Knesset (Israels «Storting»). Derfor er det vanskelig å få gjort noe radikalt med støtte-ordningene.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart