Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Irak etter Saddam

I Jerusalem Post for 17. oktober gjør Danielle Pletka seg noen tanker om hva som kan skje, og bør skje, i Irak og andre arabiske land etter at Saddam Hussein er fjernet. Noen få punkter, fritt gjengitt:

Iran er styrt av shia-muslimer. Alle arabiske land har hittil vært styrt av sunni-muslimer. Hvis det skal bli noe som ligner på demokrati i Irak, vil shia-muslimene (som er den største gruppen) få en dominerende stilling. Hvilke virkninger det kan få i andre arabiske land, er det ingen som vet. I Bahrain utgjør shia-muslimene 70 % av befolkningen, men er holdt utenfor styre og stell. I Saudi-Arabia er det også en stor shia-muslimsk gruppe, spesielt i de mest oljerike områdene, og de er undertrykt. Mange arabere frykter at shia-muslimene vil bli en slags femtekolonne for Iran. Men det er mange faktorer som tyder på at den frykten er ubegrunnet.

Kurderne er også en stor folkegruppe. De er jaget, drept og undertrykket.

Men dersom alle folkegruppene i Irak skulle få hver sin stat, eller utstrakt selvstyre, vil det begynne en ond sirkel av krav og motkrav om makt og ressurser, og det vil bli en uløselig knute. Kanskje løsningen er privatisering, uten å gjøre forskjell mellom etnisk og religiøs bakgrunn?

Dersom det skulle lykkes å få til noe som er noenlunde vellykket i Irak, vil det øke presset på herskeren i Syria ytterligere. I heldigste fall kan det bli en demokratiseringsprosess der også.

Det gjenstår å se om reelt demokrati er mulig i muslimske samfunn generelt og i den arabiske verden spesielt.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart