Palestinerne godt utdannet

Palestinerne har hatt store lidelser på grunn av konflikten med Israel. Mange av lidelsene er blitt verre på grunn av en uforsonlighet som ikke har vist vilje til å utnytte de mulighetene som fantes. Men de har også hatt fordeler. En av dem er en bedre utdanning enn noen annen arabisk folkegruppe, i hvert fall fram til den første intifadaen begynte å ødelegge for palestinerne. - Artikkelen er fra 1995, og lett oppdatert.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Palestinerne har hatt store lidelser på grunn av konflikten med Israel. Mange av lidelsene er blitt verre på grunn av en uforsonlighet som ikke har vist vilje til å utnytte de mulighetene som fantes. Men de har også hatt fordeler. En av dem er en bedre utdanning enn noen annen arabisk folkegruppe, i hvert fall fram til den første intifadaen begynte å ødelegge for palestinerne. – Artikkelen er fra 1995, og lett oppdatert.

Den palestinske ungdommen på Vestbredden og i Gaza har hatt en bedre utdanning enn nesten noen andre ungdommer i Midt-Østen, og mange andre steder også. I 1980 utgav Per A. Christiansen boka Det ukjente Israel. Der skriver han på s. 194: «Palestinerne utenfor Israels grenser er nemlig det høyest utdannede folk i den arabiske verden. Omkring 80.000 av dem har universitetsutdannelse. Det vil si at hver tiende arabiske akademiker er palestiner.

Når det gjelder antall studenter i forhold til folkemengden, ligger palestinerne høyt på verdensstatistikken, foran for eksempel Storbritannia … Hele 3 prosent av Vestbreddens befolkning er studenter. For Israel som helhet er tallet 1,3 prosent, …»
Dette var altså situasjonen i 1980. Dessverre førte intifadaen, som begynte i desember 1987, til at læresteder tidvis måtte stenges. Mye av volden ble organisert i utdannings-institusjonene, det var mer vold når de var i drift enn når de var stengt. Da intifadaen roet seg noe, ble skolene og universitetene åpnet igjen.

Siden, under «den andre intifadaen» fra september 2000 av, har israelerne vært nødt til å stenge av så mye at mange palestinere nok har gått glipp av mye undervisning igjen.

I denne situasjonen har palestinske ungdommer dessverre mistet skole- og studietid. Men gjennomsnittlig mister nok israelerne mer. En jødisk mann i Israel har 3-4 års militær førstegangstjeneste. Siden blir han innkalt til «rep-øvelser» 1 måned eller mer pr. år til han er nesen 50 år. Dette gjelder leger, bønder, advokater, lærere, selvstendig næringsdrivende, sjåfører, og alle andre.

Når de israelske jødene godtar dette uten å mukke, har det sin grunn. Nesten hele den jødiske befolkningen i Israel er flyktninger, de fleste fra arabiske og andre muslimske land. Likevel var mange av landene som jaget eller frøs dem ut ikke villige til å innrømme dem rett til å ha sitt lille område i fred. Israel er bare litt større enn Hordaland fylke, og utgjør under 0,2 % av det arabiske området. Trusselen om igjen å bli en foraktet og til dels forfulgt minoritet under arabisk styre, er grunnen til at Israel må påta seg store forsvarsbyrder. Og selv etter en formell fredsslutning vil nok Israel finne det tryggest å «holde kruttet tørt».

 

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart